Consiliere pentru copiii care au părinţii plecaţi în străinătate

Din cauza sărăciei și a lipsei unui loc de muncă, tot mai mulți gorjeni aleg să plece să-și încerce norocul într-o țară străină. De cele mai multe ori, cei care pleacă peste hotare împinși de greutăți reușesc să găsească un loc de muncă bine plătit în comparație cu situația din țară. Mulți din cei care sunt în această situație au acasă copii pe care-i lasă în grija bunicilor și, chiar dacă le trimit bani, lipsa părinților este greu de suportat. Așa se face că tot mai mulți copii din comunele gorjene au nevoie de consiliere psihologică. Micuții din comuna Țânțăreni au norocul să aibă în comună un astfel de centru unde vin frecvent.

Tot mai mulți copii din comuna Țânțăreni rămân în grija bunicilor sau a rudelor pentru că părinții lor sunt nevoiți să plece la muncă în străinătate. Din cauza numărului foarte mare de cazuri când minorii rămân în țară fără părinți, autoritățile locale din comună au înființat aici un centru de consiliere pentru acești copii. „Am înființat acest centru printr-un program social și este singurul în Gorj, mă refer la comunele de Gorj. Am luat această decizie pentru că aveam în localitate foarte mulți cetățeni plecați la muncă în străinătate. La început au fost foarte mulți rromi, însă acum sunt și foarte mulți români, iar copiii au fost lăsați în grija bunicilor. Ne-am gândit la aceşti copii și aici pot să vină, să primească sprijin de specialitate și le trece timpul mai repede pentru că desfășoară o serie de activități”, a precizat Maria Vasilescu, primarul comunei Țânțăreni.

Tot mai mulți copii au nevoie de consiliere

Centrul a fost înființat în 2010 și de la un an la altul numărul copiilor care beneficiază de consiliere este tot mai mare. „Avem foarte mulți copii la centru, pentru că le este foarte greu fără părinții. Cei care au mamele plecate se atașează foarte repede de noi. Aici la centru preluăm cazurile de la asistența socială și noi îi consiliem. Vin și singuri, vin și cu bunicii sau atunci când vin părinții acasă vin cu ei. Micuții simt destul de mult lipsa părinților și încercăm să-i ajutăm. Noi lucrăm cu serii cu minim 10 copii care sunt prinși în program trei luni, după care vin alți copii, sau revin cei care au mai fost, dar de obicei avem cazuri noi”, a precizat Domna Tuța, psihologul centrului.

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: