Reţeta campionilor din Câlnic: suflet, muncă, solidaritate!

Acum câţiva ani, un inimos profesor de sport din Câlnic a început să-şi antreneze copiii într-un sport care îi este drag: lupte libere. Performanţele sunt uimitoare: cinci copii în finalele campionatelor naţionale, dintre care două fetiţe au câştigat medalii. Vorbim aici de un antrenor voluntar, de copii din familii sărace, cărora le-a fost imposibil să găsească 20 de lei pentru legitimaţiile fără de care nu puteau intra în concurs. Primăria Câlnic a asigurat transportul şi pachetele copiilor. Participarea copiilor la antrenamente este condiţionată de rezultate bune la învăţătură.

Copiii Clubului Sportiv „Dumbrava Câlnic” au scos din anonimat judeţul Gorj la Campionatul Naţional Copii II la lupte libere poza_cu_luptatori_calnicdesfăşurat în perioada 18-19 octombrie la Drobeta Turnu-Severin. Din cei 11 copii prezenţi în semifinale, 5  au intrat în finală, în urma unei competiţii la care au participat aproximativ 300 de copii din toată ţara. Deşi adversarii s-au bucurat când au auzit că se vor confrunta cu cei din Câlnic, o localitate necunoscută pentru sportivii cluburilor de renume, copiii gorjeni au reuşit să-şi valorifice potenţialul şi facă faţă cu succes primei lor competiţii de acest nivel. Ba mai mult, două fetiţe au adus la Câlnic trofee la care nici măcar nu visau.

Este vorba despre Elena Stegaru, care la doar un an de antrenamente a ajuns vicecampioana României, şi despre Alexandra Pele, elevă în clasa a VI-a, care a obţinut şi ea medalia de bronz. Elena Stegaru spune că a fost o competiţie grea la care au participat numai sportivi bine pregătiţi. „Am început să fac lupte în urmă cu un an. Mi-a plăcut acest sport şi vreau să mă pregătesc în continuare pentru alte competiţii. A fost pentru prima dată când am participat la o competiţie de nivelul acesta şi mă bucur că am reuşit să obţin acest rezultat. A fost greu pentru că am întâlnit sportivi bine pregătiţi. M-a învins o fată din Oneşti”, a declarat Elena Stegaru.

Emoţii mari pentru acest campionat a avut şi Alexandra Pele. „Am avut emoţii foarte mari. A fost pentru prima dată când am participat la o întrecere la care au venit sportivi de la cluburile de renume din ţară. Nu mă aşteptam că voi ajunge în finală, dar am fost foarte fericită că am obţinut medalia de bronz”, a precizat Alexandra Pele.

Rezultatele fetelor l-au surprins şi pe antrenor

Copiii de la Clubul Sportiv „Dumbrava Câlnic” sunt antrenaţi de profesorul lor de educaţie fizică Marian Gabroveanu, fost sportiv renumit în domeniul luptelor greco-romane. Acesta organizează antrenamente de câte două-trei pe săptămână, după orele de curs, fără a fi remunerat. Marian Gabroveanu spune că desfăşoară această activitatea din pasiune, considerând rezultatele copiilor ca fiind cea mai mare răsplată pentru munca lui. „Primesc salariul de profesor, dar fac antrenamente atât în vacanţe, cât şi în timpul meu liber. Fac asta din pasiune, iar răsplata mea o reprezintă rezultatele copiilor. Am văzut că elevii au potenţial şi m-am gândit că ar fi păcat să nu şi-l valorifice. Am mai participat la competiţii cu aceşti copii, dar este pentru prima dată când obţinem o performanţă de nivelul acesta. Sincer să fiu, m-am bucurat foarte mult când am intrat în finală, dar nu m-am gândit că voi obţine acest rezultat, mai ales cu fetele”, a declarat Marian Gabroveanu.

Performanţele fetelor au stârnit invidia băieţilor

Performanţele Elenei Stegaru şi Alexandrei Pele nu au fost văzute cu ochi buni de către colegii lor, băieţi. Unii dintre ei au fost tentaţi să renunţe la acest sport când au văzut că fetele au obţinut rezultate mai bune ca ei. Profesorul Marian Gabroveanu spune că va încerca să-i educe pe copii în spirit de solidaritate. „După această performanţă, am văzut că băieţii deveniseră foarte invidioşi pe fete. Ba chiar m-am pomenit cu Robert Băltăţoiu, un sportiv cu potenţial care a intrat şi el în finală, că a venit şi mi-a adus echipamentul pe motiv că vrea să renunţe. I-am spus că-i respect decizia, dar ar mai trebui să se gândească. Acum, a venit şi m-a rugat să-l reprimesc la antrenamente. Bineînţeles, că l-am acceptat din nou, însă acest lucru mi-a dat de gândit. Am văzut că elevii mei nu sunt sportivi în adevăratul sens al cuvântului, pentru că se bucurau atunci când colegii lor pierdeau. Trebuie să fac cumva să-i educ în spiritul solidarităţii. Fiecare dintre ei ar trebui să sufere atunci când un coleg de-al lor pierde şi să se bucure de performanţele celuilalt”, a precizat Marian Gabroveanu.

Sprijiniţi de primarul Vulpe

Copiii provin în general din familii modeste. „Luptătorii mei provin din familii cu mulţi copii, care au o situaţie financiară deosebită. Mulţumim domnului primar Dumitru Vulpe pentru că de fiecare dată a fost alături de noi, suportând din bugetul local cheltuielile legate de transport şi masă. Mulţi dintre copii nu aveau nici măcar posibilitatea de a-şi lua pachet la ei. Pentru majoritatea părinţilor cei 20 de lei pentru realizarea legitimaţiilor a fost un efort financiar imposibil. Una dintre fetiţele participante la campionat mi-a spus că ea nu poate merge la Turnu Severin pentru că are treabă acasă, însă apoi am aflat că îi era ruşine să spună că nu are bani pentru a plăti legitimaţia ca să poată participa la competiţie. I-am dat eu de la mine. Un alt băiat a acceptat să-i plătesc eu legitimaţia, doar sub formă de împrumut până la sfârşitul anului”, a declarat Marian Gabroveanu.

poza_luptatori_calnic

ANTRENAMENTE

Copiii luptătorii din Câlnic se antrenează în sala de sport a şcolii din centrul comunei, care nici pe departe nu seamănă cu cele ultramoderne ale cluburilor cu renume în ţară. Pentru a face rost de saltele, profesorul Gabroveanu a apelat pe la diferite persoane din lumea sportului.

PREMIERE

Deşi nu aşteaptă minuni la rectificarea bugetară, primarul de la Câlnic spune că va încerca să facă rost de bani pentru a-i premia pe sportivii ce au adus faimă comunei. „Ne bucurăm pentru rezultatele obţinute la competiţia de lupte libere şi de faptul că aceşti copii au inclus comuna Câlnic în rândul cluburilor de renume din ţară”, a declarat primarul Dumitru Vulpe.   

Vizualizări: 424

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: