Consilierii din Glogova plătesc creditele profesorilor

Consilierii comunei Glogova le vor plăti creditele profesorilor la bănci dacă nici în această săptămână nu vor adopta bugetul. Acestea sunt avertizările reprezentanților Prefecturii Gorj, care nu renunță nici la ideea de a sesiza organe de cercetare penală dacă nici de această dată consiliul local nu se va reuni în ședință și nu va lua o hotărâre. Comuna Glogova este singura din județul Gorj care în prezent are bugetul neaprobat, deși a expirat termenul legal. Cea de-a patra ședință de consiliu local în care se va pune în discuție bugetul va avea loc joi, 23 februarie.

Singura comună din Gorj care a rămas cu bugetul în aer este Glogova, deși termenul legal a expirat de ceva vreme. Neînțelegerile pe care le au cu primarul Ion Șalapa ar putea să-i coste pe consilierii locali din Glogova, în sensul că vor fi nevoiți să scoată bani din propriile buzunare pentru a le plăti cadrelor didactice creditele la bănci. La aceasta se mai adaugă și răspunderea pentru abuz în serviciu. ”Dacă profesorii au credite la bănci, ce nu au putut fi plătite din cauză că cei din consiliul local nu au trecut hotărârea de buget, toate prejudiciile suportate de bugetari vor fi plătite din buzunarul consilierilor locali. Ei pot să răspundă și pentru un abuz în serviciu, iar noi ne gândim serios la sesizarea organelor de cercetare penală dacă nici de această dată consiliul local nu se va reuni în ședință și a lua o hotărâre. Noi nu avem de gând să îi învățăm cum să aprobe sumele. Pot să aloce cum consideră de cuviinţă, dar trebuie să o facă într-o formă sau alta”, transmite Liviu Diaconescu, şeful serviciului juridic din cadrul Prefecturii Gorj. Culmea este că și din rândul cadrelor didactice există reprezentanți în Consiliul Local Glorgova, care ar putea să le plătească colegilor ratele la bănci.

A patra şedinţă

O nouă ședință de consiliu, cea de-a patra pe această temă, va fi convocată Joi, 23 februarie. ”Joi va fi convocată o nouă ședință de consiliu local la care vom participa și noi din partea Instituției Prefectului, iar solicitarea noastră este ca consilierii de acolo care au fost mandatați de cetățenii comunei prin votul exprimat la alegerile din 2008 să le reprezinte interesele și să își facă treaba și să vină să analizeze bugetul local să vadă ce sume au la dispoziție, să le aloce așa cum consideră dumnealor că este necesar și în sprijinul cetățenilor și să procedeze la votarea bugetului”, mai susține Liviu Diaconescu.

De această dată și primarul Ion Șalapa crede că bugetul va trece.

LEGE

”Potrivit legii consiliile locale sunt autonome în modalitatea de alocare a sumelor, însă au obligația de a vota bugetul. Nerespectarea acestei obligații atrage răspunderea civilă, disciplinară și penală după caz a consilierilor locali. Cu alte cuvinte dacă profesorii de la școală nu își ia salariile din cauza faptului că cei din consiliul local nu au adoptat hotărâre de adoptare a bugetului,  în eventuala acțiune civilă deschisă la instanță consilierii de acolo vor plăti toate prejudiciile”, menționează Liviu Diaconescu.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: