Consilierii judeţeni votează proiectele fără să le citească

Consilierii judeţeni votează proiectele pe bandă rulantă fără ca măcar să le studieze înainte, pentru a putea să-şi facă o idee dacă merită sau nu să gireze respectivul document. Aşa s-a întâmplat şi miercuri, în şedinţa extraordinară de Consiliu Judeţean Gorj, unde pe ordinea de zi au fost două proiecte. Pentru că nu a fost respectată procedura, consilierii judeţeni au primit proiectele respective, pe mail, la ora 12.30 iar şedinţa a avut loc 30 de minute mai târziu, la ora 13. Acest aspect a fost criticat vehement de consilierul liberal Victor Banţa care a protestat, nevotând proiectul.

Unul dintre proiecte făcea referire la o rectificare bugetară, iar celălalt la predarea de către Consiliul Judeţean a clădirii OMV Petrom de pe strada Siretului din Târgu Jiu către Protecţia Copilului. Consilierul liberal Victor Banța s-a arătat revoltat de faptul că nu a avut timp să studieze proiectul privind rectificarea bugetară, mai ales că, fiind vorba de o şedinţă extraordinară nu a mai fost dezbătut şi în comisiile de specialitate. Rectificarea era pentru asigurarea creşterilor salariale pentru cadrele medicale. Banța a spus că este de acord ca aceştia să-şi primească drepturile care li se cuvin, dar că nu a votat proiectul pentru că nu a avut timp să-l citească fiind vorba de aproape 100 de pagini. "Am în faţă un proiect de hotărâre pe care l-am primit la ora 12:31, proiect care 97 de pagini şi pe care noi, cu toţii, trebuie să-l studiem înainte de a-l vota. Dacă facem un simplu calcul, fără să mai punem drumul până la Consiliul Judeţean, presupunând că am citit şi la volan, şi ca pieton şi în pauză şi tot timpul liber, rezultă că trebuia să citim 3.3 pagini pe minut din acest proiect pe hotărâre, adică mai mult de o pagină la 20 secunde domnule preşedinte. Vă rog să nu vă bateţi joc de noi! (...) Ne puneţi în faţa faptului împlinit, a vota în necunoştinţă de cauză", a spus acesta preşedintelui Consiliului Judeţean şi colegilor consilieri.

Preşedintele Ion Călinoiu a spus că proiectul este girat de specialiştii Consiliului Judeţean. "Garantez că nu îmi bat joc de nimeni. Proiectul trebuie citit cu adevărat şi se poate citi. Nu e niciun fel de greşeală. Se pot trei cifre citi. Ordonanţa Guvernului cu suma de rectificare, 3-4 cifre care se repartizează pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate. Și atât. În rest este vorba de explicarea potrivit cadrului legislativ de care trebuie să ţinem cont. Îşi asumă responsabilitatea raportul pe care îl avem al serviciului de specialitate", a răspuns Ion Călinoiu.

"Să vină să voteze aparatul de specialitate atunci, nu consilierul județean", a fost replica lui Banța. Proiectul a trecut, cu sprijinul consilierilor PSD, partid care are majoritate în Consiliul Județean Gorj.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: