Ce spun parlamentarii gorjeni despre renunţarea la mandate

Parlamentarii aleşi în 2012 ar mai avea un an şi ceva de mandat. Mulţi dintre oamenii aflaţi în stradă cer însă alegeri anticipate, soluţie agreată de preşedintele Iohannis, de PNL şi chiar de UNPR sau UDMR. Împotrivă s-au declarat liderii PSD şi ALDE. Anticipatele ar putea fi organizate în martie, ceea ce înseamnă că parlamentarii ar renunţa la o parte din mandat. Nu este foarte clar dacă ar fi aplicat sistemul de vot uninominal sau cel pe liste. Unii parlamentari din Gorj se arată dispuşi să renunţe la o parte din mandat, alţii nu comentează.

Tinerii care au protestat zile la rând în Piaţa Universităţii au întocmit o listă cu revendicări, printre care: noul premier să nu facă parte din PSD, PNL, UNPR sau alt partid politic; populaţia să poată demite uşor un politician; scăderea la 300 a numărului de deputaţi şi senatori din Parlamentul României; interzicerea traseismului politic şi a alianţelor politice după alegeri; ridicarea imunităţii în toate cazurile solicitate de procurori, confiscarea averilor ilicite şi înăsprirea pedepselor în cazuri de corupţie; orice politician condamnat să nu mai poată ocupa o funcţie în stat după executarea pedepsei; majorarea bugetului pentru sănătate, educaţie, securitate şi alte domenii de interes naţional; înăsprirea pedepselor pentru cei care dau sau acceptă mită, în orice domeniu; majorarea salariului minim şi pensii decente pentru toţi românii etc.

Dian Popescu: Nu mi-e frică!

Protestatarii vor alegeri anticipate şi verificarea politicienilor. Deşi are probleme cu justiţia, senatorul Dian Popescu spune că nu se teme de controale. „Sunt de acord cu alegerile anticipate, în condiţiile în care vor fi organizate în termeni constituţionali. Sunt de acord şi cu verificările pe care le cere strada, sunt de acord cu verificarea averii, cu verificarea corupţiei şi cu toate verificările pe care le vor ei. Eu nici măcar dosarul pe care-l am, nu-l am pentru corupţie, e pentru complicitate la abuz. Mie nu îmi e frică, să controleze averi, să controleze tot. Mai mult, eu nu am avut probleme cu legea în mandatul de politician”, a declarat Dian Popescu, senator PNL. Acesta este condamnat cu suspendare în primă instanţă pentru contracte avute de firma lui cu Primăria Peştişani.

Mocioi: Vocea străzii nu mai poate fi ignorată

Niculina Mocioi, deputat PNL, crede că principala condiţie ce trebuie îndeplinită de un candidat este să nu aibă probleme cu justiţia. „Alegerile anticipate au fost cerute de PNL încă de la începutul anului, este un punct de vedere pe care şi eu l-am adoptat. Protestatarii au mai multe solicitări. Una dintre solicitările lor este şi limitarea mandatelor de ales la două, este o solicitare cu care eu sunt de acord. Mai mult decât atât, am avut o iniţiativă legislativă în acest sens când eram în PP-DD. În altă ordine de idei, este esenţial să se verifice candidaţii în ceea ce priveşte problemele cu justiţia. Atât în Parlament, cât şi în administraţie trebuie trimişi oameni curaţi, oameni care nu sunt prinşi în încrengături penale ori să existe suspiciuni asupra lor. Noi, ca şi partid, nu dorim să ne asumăm riscuri de genul ăsta”, a declarat Niculina Mocioi. Acesta regretă că tinerii politicieni trebuie să plătească pentru greşelile seniorilor. „Eu cred că vocea străzii nu mai poate fi ignorată. Îmi pare rău că noi, cei tineri, trebuie să plătim pentru politica dezastruoasă din ultimii 26 de ani, dar asta e, trebuie să ne asumăm cu toţii anumite greşeli”, spune Mocioi.

Costoiu: Nu am nici o problemă să-mi depun mandatul

Mihnea Costoiu, senator PSD, susţine că lucrurile sunt mai complicate decât par. „Lucrurile sunt mult mai complicate decât par. Eu, personal, nu am o problemă de a-mi depune mandatul, dacă asta e soluţia politică pentru ca lucrurile să se liniştească. Nu am nici o problemă privind pierderea mandatului de senator. Pe mine nu mă deranjează că vor politicieni necorupţi sau verificarea averilor. Sunt de acord cu astea, averile au fost deja verificate de ANI. Nu acestea sunt problemele, problemele sunt mult mai profunde, astea sunt mecanisme, instrumente, important este ce ne dorim de la societate, nu instrumentele prin care facem lucrul ăsta”, a declarat Mihnea Costoiu.

Dată fiind funcţia sa de rector universitar, Costoiu spune că îi înţelege pe tineri. „Dincolo de senator, eu sunt rector, sunt cu 28.000 de studenţi în şcoală în fiecare zi, sunt cu mult mai apropiat de tineri, de mesajele lor, decât restul politicienilor. Sunt atât de apropiat de ei încât nu dialogul cu mine e o problemă. Nu mă deranjează revendicările lor, problema e să fim raţionali. Dincolo de un entuziasm al străzii trebuie să încercăm să fim raţionali. Mie îmi e mult mai uşor de dialogat cu ei, decât celorlalţi colegi ai mei, pentru că eu sunt toată ziua cu ei, sunt ales de ei, la mine studenţii au Consiliul lor, noi ne vedem, discutăm şi împreună găsim soluţiile la problemele lor”, a precizat Costoiu.

Popeangă: Nu mă agăţ de scaun

Şi Vasile Popeangă, deputat PSD, spune că e de acord aproape în totalitate cu revendicările tinerilor. „Dacă din punctul de vedere al reglementărilor în vigoare sunt posibile alegeri anticipate, pe mine nu mă deranjează organizarea lor. În ceea ce priveşte cerinţele străzii, eu sunt de acord în totalitate cu ele. Cam 90% din ce cer tinerii eu am susţinut de-a lungul timpului, sunt dispus să mă supun verificărilor pe care le cer oamenii din stradă. Sunt de acord cu corupţia, cu verificarea averilor, cu modificarea legislaţiei. Le voi susţine în Parlament, dacă se va pune problema ca aceste revendicări să fie legiferate”, a declarat Popeangă. Acesta susţine că nu poate fi acuzat niciodată de corupţie şi hoţie. „Eu nu mă agăţ de scaun sau de funcţiile politice, dar pot să mă întâlnesc şi să mă uit în ochii oricărui gorjean, că nimeni nu mă poate acuza de corupţie sau de hoţie, însă am puterea să recunosc că nu am făcut tot ce mi-am propus pentru gorjeni, unele din vina mea, altele că n-am putut”, a precizat Popeangă.

NO COMMENT

Singurul parlamentar, dintre cei contactaţi, care nu a dorit să-şi spună punctul de vedere a fost deputatul Ion Cupă (ALDE). Se pare că revendicările protestatarilor îl deranjează, în contextul în care susţine că nu poate avea opinie personală, dacă face parte dintr-un partid. „Deocamdată, nu discutăm de acest subiect, să vedem ce spune partidul. Nu putem ieşi cu opinii personale când faci parte dintr-un partid”, susţine Cupă.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: