Consilierii locali se opun „străinilor” la CSM Târgu Jiu

Un scandal demn de cascadorii râsului a apărut la ultima şedinţă a Consiliului Local Târgu Jiu. Directorului CSM Târgu Jiu, Robert Bălăeţ, i se reproşează indirect, de către unii consilieri locali, că face performanţă cu echipa de handbal senioare. Mai precis transferurile a două jucătoare românce, de origine ucrainiană, Marina Dumanska şi Iryna Zinatulina, au fost mărul discordiei.

Faptul că la CSM Târgu Jiu evoluează şi jucătoare din alte ţări i-a iritat pe consilierii locali care au convocat o şedinţă pentru a analiza situaţia de la echipa de handbal a CSM Târgu Jiu. Momentul ales a fost cât se poate de nefericit, pentru că echipa de handbal locală tocmai învinsese la Târgu Jiu liderul Diviziei A, Dacia Mioveni, echipă neînvinsă până acum în campionat, iar ca număr de puncte în acest sezon CSM este pe locul al doilea.

De altfel, termenul folosit de „jucătoare ucrainience“ este deja impropriu în cazul uneia dintre handbaliste care are deja cetăţenie română. Atât Marina Dumanska, cât şi Iryna Zinatulina,  au crescut în România, au învăţat să joace handbal la clubul Marcta Baia Mare, vorbesc perfect limba română, având  români în familiile în care s-au născut, e adevărat, în Ucraina. Marina Dumanska, portarul echipei CSM Târgu Jiu, are deja de mai mult timp cetăţenia română, la fel ca şi sora ei, Iulia Dumanska, care este portarul echipei naţionale a României.

„Clubul a fost făcut pentru copiii din Târgu Jiu nu pentru ucrainience”, spun consilierii, ceea ce poate fi valabil la nivel de copii şi juniori, dar când se merge la nivelul Diviziei A, orice echipă are nevoie de jucători cu experienţă, iar la acest nivel Târgu Jiul nu a avut de mult timp o echipă de senioare.

Un alt reproş al consilierilor a fost faptul că „Se dorește să fie transferate jucătoare pe 5-600 de milioane de lei vechi!”, din bugetul clubului, primarul Marcel Romanescu explicând că, în cazul acestor jucătoare, nu s-au folosit bani din bugetul local. „Vreau să le spun celor din Consiliul Local că cea mai talentată jucătoare pe care o avem la CSM este adusă în club de către oameni din mediul de afaceri. Nu s-a plătit un leu de la buget pentru această jucătoare, care este definitiv jucătoarea clubului nostru”, a precizat edilul referindu-se la Iryna Zinatulina, şi adăugând că străinii nu sunt majoritari la club, dar sunt necesari dacă se doreşte performanţă: „În CSM la acest moment 9 % dintre cei care sunt implicaţi, din calitatea de experţi, antrenori sau sportivi sunt gorjeni. Nu poţi să faci performanţă dacă doreşti să activezi onorabil într-o competiţie fără să aduci şi jucători străini”.

Handbalistele din Ucraina, legitimate iniţial la Marta Baia Mare, sunt de fapt aduse în România  din localităţile de dincolo de Tisa, şi au venit în România de mici, pentru a putea studia în limba română alegând să practice şi handbalul. Cele mai multe şi-au luat între timp şi cetăţenia română, aşa că nu mai intră în categoria jucătorilor străini.

Vizualizări: 1,532

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: