Consiliul Concurenţei mârâie la noile companii energetice

Reorganizarea sectorului energetic a intrat în atenţia Consiliului Concurenţei. Şeful acestei instituţii recomandă ca noile companii energetice să nu fie înfiinţate înainte de obţinerea avizului CC.

Proiectul de hotărâre de guvern care prevede înfiinţarea a două mari companii energetice în România are nevoie de un aviz al Consiliului Concurenţei, înainte de a ajunge pe masa guvernului. Se pare că avizul nu este simplu de obţinut, dacă avem în vedere de punctul de vedere prezentat ieri de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Acesta spune că înfiinţarea unor „campioni naţionali” în domeniul energiei poate conduce la poziţii dominante pe anumite pieţe. „De aceea, este esenţial ca operaţiunile de concentrare economică să nu fie puse în aplicare înainte de emiterea unei decizii de către Consiliul Concurenţei, părţile implicate putând lua numai acele măsuri care nu sunt ireversibile şi nu modifică definitiv structura pieţei", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Reamintim cititorilor că procesul de fuziune a companiilor care vor forma noile centre energetice a început deja, dar nu în baza unei hotărâri de guvern, ci a Legii nr. 31 din 1990 privind societăţile comerciale. S-a apelat la această variantă deoarece guvernul este demis şi nu mai are dreptul să adopte hotărâri. Fuziunea dintre SNLO, complexurile energetice din Oltenia, Nuclearelectrica şi o parte din hidroelectrica a început prin mandatarea adunărilor generale ale acţionarilor în acest sens. Când România va avea din nou guvern, abia atunci ar urma să fie adoptată hotărârea de înfiinţare a companiilor energetice. Până atunci însă, guvernul actual încearcă să obţină avizele necesare.

Chiriţoiu vrea un număr mai mare de companii

Potrivit ultimului scenariu, în urma reorganizării sectorului energetic din România, în componenţa primei societăţi vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), şi trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Vâlcea, SH Slatina şi SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucureşti, CTE Deva şi CET Paroşeni (aparţinând Termoelectrica), Porţile de Fier şi restul sucursalelor Hidroelectrica (adică sucursalele Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa), Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani.

În punctul de vedere dat ieri publicităţii de Consiliul Concurenţei se arată că reorganizarea sectorului energetic ar trebui să prevadă un număr cât mai mare de producători de energie, considerând că o putere prea mare pe piaţă este periculoasă. "În vederea asigurării unei structuri cu adevărat funcţionale a pieţei producerii şi comercializării angro de energie, este esenţial ca diferitele strategii de reorganizare să aibă în vedere atât asigurarea unui număr cât mai mare de producători concurenţi şi a unor pieţe bine dezvoltate şi lichide, cât şi punerea în practică a unor mecanisme detaliate, care să preîntâmpine folosirea în mod abuziv a unor posibile poziţii dominante pe piaţă. Ideea că se vor putea disciplina ex-post nişte structuri cu putere considerabilă de piaţă este periculoasă, această putere fiind greu de contracarat prin reglementări", a mai adăugat Bogdan Chiriţoiu.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: