Constantinescu: Strângem semnături pentru proteste

Cel mai mare sindicat de la cariera Husnicioara a CE Oltenia se pregătește de proteste în stradă. Cariera Husnicioara rămâne fără beneficiar la finele acestei luni, iar liderii de sindicat zonali cred că unitatea minieră va fi închisă și se va trece la conservarea ei. Liderul Sindicatului Liber Cariera Husnicioara, care reprezintă peste 500 din cei 600 de salariați, spune că strânge semnături pentru organizarea de mitinguri și alte forme de protest, dacă aceste zvonuri se vor adeveri. 

 Reporter: Care mai este situația la cariera Husnicioara? Salariații sunt în continuare în șomaj tehnic?

Paul Constantinescu: Nu mai sunt în șomaj tehnic, de luni și-au reluat lucrul. S-a încheiat un contract de 30.000 de tone cu RAAN, cu Halânga, marți s-a semnat contractul de către domnul director Ciobotărică. Spuneau că până la sfîrșitul lunii mai avem contract. Cei de la termocentrala Halânga vor să încheie activitatea la sfârșitul lunii, că nu mai au finanțare și merg și foarte prost.

 Rep.: În aceste condiții, ce credeți că se va întâmpla cu cariera și cu salariații?

P.C.: La momentul acesta sunt atâtea incertitudini la complex. Noi am am avut o întâlnire cu domnul Ciobotărică acum 2 săptămâni și n-a fost deloc lămuritoare pentru sindicatul nostru. Noi am solicitat întâlnirea. Ne-a spus că trecem printr-o perioadă grea cu toții, că trebuie să vedem la reorganizare ce putem face, dar noi avem alte informații, că unitatea noastră ar vrea să o treacă într-un plan de restructurare masiv, de închidere, de conservare, deși toate treburile acestea nu se pot face peste noapte. În consecință o să trecem la manifestări, pentru că nu se poate să fim lăsați așa, de izbeliște. Cerem să fim tratați la fel ca toată lumea. Avem peste 2 milioane de tone de cărbune pe care le putem exploata fără costuri suplimentare. Pe lângă asta, licența de exploatare este până în 2020. 

 Rep.: Spuneați că este posibil să recurgeți la proteste dacă se pune în discuție închiderea carierei...

P.C.: Cu siguranță. Deja noi am demarat acțiune legat de treaba asta. Începând de luni am strâns semnături de la oameni. Le-am cerut acordul pentru că avem nevoie fără îndoială de anumite autorizări, de miting. Noi sperăm să nu se ajungă acolo. Am făcut demersuri și la parlamentarii mehedințeni care să susțină cauza asta, am făcut demersuri și la minister. Cei de la CEO spun că nu mai avem beneficiar. Au departament care se ocupă de achiziții. Nu pe ei trebuie să-i preocupe problema asta? Păi ei ce au făcut până acum? Cât complexul a avut contract cu RAAN nu i-a interesat, acum că RAAN nu mai există, gata, nu mai existăm nici noi. Sunt discuții legate de concedierile acelea colective. Sunt voci care spun că sunt în jur de 2000, dar să vedem, săptămâna viitoare am înțeles că ar avea loc o discuție cu sindicatele. Deocamdată nu știm nimic, nu ne-au chemat la discuții.

Vizualizări: 1,451

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: