Controale pentru depistarea subvenţiilor cerute ilegal de la APIA Gorj

Inspectorii sanitar-veterinari verifică toate exploataţiile cu animale din judeţ. O mare dintre acestea sunt gospodării cu mai mult de trei bovine pentru care proprietarii primesc subvenţii APIA. Directorul Ion Iliuţă a precizat că medicii veterinari ai DSVSA Gorj vor să vadă dacă oamenii au în gospodării acelaşi număr de animale cu care sunt înregistraţi în baza de date a instituţiei.

Peste 30.000 de exploataţii cu animale vor fi verificate de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj. Directorul Ion Iliuţă spune că inspecţiile au ca scop verificarea stării de sănătate a animalelor şi a corectitudinii fermierilor. „În primul rând, prin aceste inspecţii verificăm starea de sănătate a animalelor. De asemenea, vrem să vedem dacă cetăţeanul este corect. Verificăm ceea ce are omul în gospodărie, verificăm cu ceea ce avem în baza noastră de date pentru că sunt foarte mulţi proprietari de animale care primesc subvenţii prin APIA şi baza noastră naţională este pusă la dispoziţia acestei instituţii. Fiecare proprietar trebuie să înţeleagă că subvenţiile se dau numai pentru animalele efectiv găsite în gospodărie la momentul controlului”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

Până în momentul de faţă, inspectorii veterinari au verificat exploataţiile din 37 de comune. „Verificăm toate gospodăriile cu animale. Până la ora actuală am verificat exploataţiile din 37 de comune, care ne-au fost generate aleatoriu de către calculator. Începând de săptămâna viitoare vom verifica încă 33 de localităţi. În general, sunt nereguli pentru că proprietarii noştri de animale nu respectă întotdeauna legislaţia în domeniu, nu anunţă medicul veterinar când  scot un animal din exploataţie, când a fost sacrificat pentru consum propriu sau când merge cu animalul în târg. După ce l-a vândut, cetăţeanul respectiv este obligat să anunţe medical veterinar. Sunt şi situaţii pentru care calculatorul generează că nu mai sunt animale în gospodărie”, a declarat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare. Ion Iliuţă a mai precizat că inspecţiile au şi rolul de a verifica activitatea medicilor veterinari din diferite zone ale judeţului.

EFECTIVE

În prezent, în evidenţele Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj se află următoarele efective de animale: 55. 511 bovine; 162.682 ovine; 40.064 caprine; peste 60.000 de porci şi 10.000 de cai. „În evidenţele noastre avem 162.682 ovine, însă numărul acestora este mai mare întrucât proprietarul are posibilitatea de a identifica animalele nou fătate în cel mult 9 luni. De asemenea, variază şi numărul de suine întrucât oamenii sacrifică foarte des porcii pentru consum propriu”, a declarat Ion Iliuţă.

ANCHETĂ

Directorul APIA Bucureşti, consilieri ai agenţiei, un preot, un avocat, medici veterinari de la DSVSA Suceava şi fermieri sunt suspectaţi în dosarul în care au avut loc percheziţii în Capitală şi alte două judeţe, ieri dimineaţă. Ancheta vizează acordarea ilegală de subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice, susţin surse judiciare. Parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii agricole, în condiţiile în care acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice, în 2012 şi 2013 fiind aprobate peste 400 de dosare.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: