Conturi blocate la Primăria Tg. Cărbunești. Cine urmează!

Opt primării din judeţul Gorj înregistrează arierate, adică datorii mai vechi de 90 de zile. Printre unităţile care se confruntă cu astfel de dificultăţi se confruntă primăriile Târgu Jiu, Motru și Târgu Cărbunești. Aceasta din urmă are și conturile blocate de Fisc pe sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru că nu și-a redus datoriile învechite față de cele raportate în luna anterioara.

Datoriile învechite ale unităților administrativ teritoriale din Gorj se apropie de 2,3 milioane lei. Primăriile care au raportat arierate la Trezoreria Gorj au și un avantaj. La o rectificare bugetară vor fi prioritare pentru a primi sumele raportate drept arierate. Primăriile Târgu Jiu, Motru, Târgu Cărbunești, Bărbătești, Logrești, Negomir, Săcelu și Vladimir au raportat la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj arierate, la 30 septembrie. Mai bine de jumătate din datoriile învechite ale primăriilor reprezintă obligații de plată față de furnizori de sau pentru obiective de investiții. Unitățile administrativ teritoriale care au accesat programe naționale pentru investiții precum alimentarea cu apă, canalizare, executarea de drumuri sau izolarea termică a locuințelor sunt Târgu Jiu, Motru, Bărbătești și Logrești.

Cum explică primarul
Primăria Târgu Cărbunești are arierate, dar și conturile blocate pe sumele defalcate din TVA și poate face plăți doar din surse proprii. "Singura unitate administrativ teritorială căreia i s-a sistat alimentarea cu cote și sume defalcate este orașul Târgu Cărbunești. Nu și-a îndepinit obligația reducerii volumului arieratelor cu cel puțin 5% față de soldul lunii precedente", a declarat Luminița Penciu, purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Gorj.
Autoritățile locale din Târgu Cărbunești au explicat cu au ajuns în această situație. "În cadrul primăriei sunt anumite compartimente care au autofinanțare. Printre acestea este și administrația pieței. Administrația pieței se autofinanțează din încasările pe care le au. Nu au reușit să-și plătească contribuțiile la salarii pentru luna trecută și de aceea cotele acestea defalcate sunt blocate. S-a mai întâmplat. E o problemă de o săptămâna-două", a explicat primarul Dănuț Birău.
Statul a venit în sprijinul primăriei Motru vara aceasta, acordându-i suma solicitată de 238.290 lei, pentru achitarea obligațiilor restanțe față de furnizori.

Vizualizări: 2,855

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: