Copiii din clasa pregătitoare, obligați să învețe în regim simultan

Primarii din mediul rural se plâng că nu pot eradica învățământul simultan pentru că nu au suficiente microbuze școlare pentru transportul elevilor dintr-un sat în altul. Aceasta este și problema pentru care în acest an mulți dintre copiii înscriși în clasa pregătitoare vor trebui să învețe în aceeași clasă cu elevi din clasa I. O parte din părinți, care locuiesc în apropierea Târgu-Jiului și-au înscris copiii la școlile din municipiu tocmai pentru ca aceștia să beneficieze de o educație pe măsură.

O situație îngrijorătoare în ceea ce privește organizarea clasei pregătitoare se întâlnește în localitatea Dănești. În anul școlar 2012-2013 doar trei copii au fost înscriși pentru a urma cursurile acestei clase în localitate, restul fiind înmatriculați în unitățile de învățământ din Târgu Jiu. Această clasă va funcționa din septembrie în cadrul școlilor. ”La clasa pregătitoare sunt doar trei copii. Erau mai mulți, dar au mers la Târgu Jiu. La nivelul comunei noastre din cele nouă școli mai funcționează doar trei. Este un microbuz care pleacă spre Târgu Jiu destul de des, așa că părinții au preferat să îi înscrie acolo”, spune primarul comunei, Emilian Rusu. Chiar dacă în comună au mai rămas trei unități de învățământ, nici acestea nu se prezintă prea bine, mai ales la capitolul toalete, care se află în curte, nu în interiorul școlilor, așa cum ar fi normal.

Clasă cu patru copii

De problema numărului mic de copii care vor învăța în acest an la clasa pregătitoare se lovește și Ion Bârcă, primarul din Turburea. Dacă în satul Poiana a reușit să organizeze o clasă de sine stătătoare în care vor învăța 12 copii, la școala din Turburea s-au înscris la clasa pregătitoare doar patru micuți, ce vor studia în aceeași clasă cu cei care intră în clasa I. Ion Bârcă se plânge că nu deține suficiente microbuze pentru a rezolva această situație. ”Nu putem să îi transportăm la Poiana pe cei patru copii pentru a învăța în aceeași clasă deoarece avem un singur microbuz școlar ce trebuie să aducă elevii la școală la aceeași oră. Situația este dificilă și nu am găsit înțelegere la Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Sunt zeci de kilometri pe care acest microbuz trebuie să îi parcurgă zilnic”, menționează Ion Bârcă. Acesta este conștient că nici părinții micuților nu sunt prea bucuroși din această cauză, dar nu are ce să facă. De asemenea, cei 17 copii înscriși în clasa pregătitoare în comuna Văgiulești vor fi școlarizați în trei unități de învățământ din cauza distanței mari.

O situație fericită se întâlnește la Urdari, unde cei 14 copii au fost cuprinși într-o singură grupă. Primarul Mihai Calotă a declarat că pentru școlarizarea celor mici va fi pregătit un cadru didactic cu dublă specializare. ”Am dat și comandă de mobilier școlar, pe care o să îl primim în curând”, menționează Mihai Calotă.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: