Copiii, fascinanţi de meşteşugurile tradiţionale

Zeci de copii au participat ieri la atelierele de creaţie organizate cu prilejul Zilelor Şcolii Populare. Meşterii populari au dat dovadă de răbdare şi pricepere învăţându-i pe copii cum să lucreze lutul, cum să folosească războiul de ţesut, cum să realizeze împletituri din nuiele şi cum să cânte la diferite instrumente de suflat, începând de la nai şi până la nucă.

Meşteri în iconărit, arta lemnului, olărit, ţesături, cusături şi instrumente muzicale tradiţionale au participat la atelierele de creaţie organizate în incinta Teatrului de Vară din Târgu Jiu. Veniţi din diferite zone ale judeţului, meşteşugarii au încercat să-i atragă pe copii spre arta pe care ei au moştenit-o din generaţie în generaţie. Chiar dacă tinerele de astăzi nu se mai ocupă cu ţesutul sau tricotajul, specialistele din aceste domenii au reuşit să le facă pe fetiţe foarte curioase. „Nu am văzut niciodată un război de ţesut şi îmi place cum se lucrează la el. Este foarte mare şi se fac covoare cu el. Nu ştiam că se pot face şi flori pe covoare”, a precizat o fetiţă.

Meşterii populari sunt dezamăgiţi că obiectele tradiţionale nu mai sunt apreciate la adevărata lor valoare. „Copiii de astăzi nu mai sunt atraşi de războiul de ţesut, sunt atraşi de muzică şi au alte preocupări. Nici măcar părinţii nu mai preţuiesc lucrurile noastre tradiţionale. Covoarele noastre care rezistă de sute de ani nu mai sunt bune, în schimb sunt bune cele aduse de la turci care se deteriorează după câteva spălări”, a declarat Valentina Gheorghe din Bălăneşti.

Un alt meşteşugar spune că a încercat să-i facă pe nepoţi să continue tradiţia. „Eu am tricotat de la vârsta de 8 ani, acum s-a pierdut această îndeletnicire. Am o fată medic la Bucureşti şi o nepoţică. I-am cumpărat nepoatei mele un război de ţesut în miniatură pentru a învăţa şi la Bucureşti cum este viaţa de ţară”, a declarat Mioara Dinoiu din Polovragi.

Impresionaţi de cântatul la nucă

Copiii nu au rezistat tentaţiei de a prelucrat lutul. „Îi învăţ pe copii să modeleze manual pentru a şti cum se poate prelucra lutul fără roată, doar cu mâinile”, a declarat Ştefan Florea.

Micuţii au fost atraşi ca un magnet de instrumentele muzicale realizate de către profesorul Ştefan Popescu. „N-am mai văzut aşa ceva. Mi-ar plăcea să ştiu să cânt la nucă pentru că toţi colegii mei ar rămâne uimiţi”, s-a entuziasmat un băieţel. Profesorul Ştefan Popescu a realizat nu mai puţin de 26 de pseudoinstrumente. „Cânt la 35 de obiecte din care 26 sunt pseudoinstrumente: morcov, ţelină, nucă etc., iar 9 sunt instrumente care nu au fost create de mine”, a declarat Ştefan Popescu.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: