Coplata în sistemul de sănătate, de la 1 iulie 2010

Românii ar putea să dea o contribuţie personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor, în momentul utilizării efective, de la 1 iulie 2010, dacă proiectul privind coplata în sistemul de sănătate va fi adoptată de Parlament.În medicina primară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse în capitaţie sau care sunt plătite separat (imunizări, etc) va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. Pe de altă parte, consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru 20 de lei.

Consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va fi 20 lei, în timp ce pentru serviciile de recuperare în ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, coplata este de 50 lei pe cură, maxim 100 lei pe an, luându-se în calcul în medie 10 zile pentru o cură (două cure pe an). Potrivit proiectului, Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei. Coplata va mai fi percepută şi pentru unele servicii paraclinice, precum analize de laborator (1 leu pe test), radiologie şi explorări funcţionale (5 lei), CT fără substanţă de contrast (25 lei),  CT cu substanţă de contrast ( 50 lei), RMN fără substanţă de contrast  (100 lei), RMN cu substanţă de contrast (200 lei), angiografie (150 lei) sau scintigrafie (100 lei). La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia, iar în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au o experienţă în gestionarea contribuţiilor suplimentare. Proiectul mai stipulează că sumele aferente coplăţii vor constitui, în totalitate, venituri ale furnizorilor de servicii medicale.

Dovada coplăţii se face prin tichetul pentru sănătate

Tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, contribuţiile pentru aceste persoane fiind suportate din fonduri publice. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, adică românii vor plăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până adună bonuri în valoare de 600 lei. Peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările vor fi gratuite. Atingerea plafonului de 600 lei trebuie documentată de fiecare pacient prin colectarea "tichetului moderator de sănătate" de la fiecare furnizor de servicii medicale, astfel încât pacienţii sa fie stimulaţi să le solicite de la furnizorii de servicii de sănătate. Proiectul mai stipulează că sumele aferente coplăţii vor constitui, în totalitate, venituri ale furnizorilor de servicii medicale. Ministerul Sănătăţii consideră că nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar şi propune ca persoanele juridice să poată acoperi pentru salariaţi cheltuielile cu coplata, în limita a 600 lei/an. Sumele plătite de asigurat reprezentând coplata sunt asimilate primelor de asigurări voluntare de sănătate şi sunt deductibile, conform legislaţiei financiar-fiscale.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: