Cotojman dă mineritul pentru exploatarea gazelor naturale

Dacă activitatea minieră din comuna Roșia de Amaradia este pusă sub semnul întrebării, autoritățile locale au căutat alternative. Investitori de la Craiova au făcut în zonă studii și au constatat că există zăcăminte importante de gaze naturale și vor să înceapă exploatarea. În acest moment există posibilitatea ca în zonă să fie montate nouă sonde și deja s-au purtat negocieri cu proprietarii de terenuri din zonă. Prima sondă va fi montată în satul Ruget, iar bugetul primăriei Roșia de Amaradia se va mări cu aproximativ un miliard de lei vechi. Acești bani vor fi folosiți pentru reabilitarea bisericii din centrul comunei.

În condițiile în care continuarea activității miniere din zona Roșia de Amaradia este pusă sub semnul întrebării, extracția de gaze naturale în zonă poate fi o alternativă de viitor. Pe lângă faptul că vor fi create locuri de muncă, vor avea de câștigat proprietarii terenurilor pe care vor fi amplasate sondele, dar și primăria din Roșia de Amaradia, pentru că vor ajunge bani frumoși la bugetul local. „Este benefic acest lucru pentru comuna Roșia de Amaradia, pentru că au venit investitori noi, având în vedere că  unitatea minieră are o problemă vis-a-vis de excavare. Există zăcământ de cărbune, dar nu se dorește să fie excavat. În calitate de primar caută oportunități și am reușit să aduc investitori din județul Dolj, mai exact OMV Petrom Craiova. Avem discuții destul de avansate pentru că am discutat cu cetățenii unde se vor amplasa sondele. Suntem în faza finală pentru montarea unei sonde la Ruget. Proprietarii de teren vor beneficia de o sumă de bani care să acopere producția pe un an de zile, sumă care va fi negociată anual. Oamenii sunt încântați, pentru că există și posibilitatea apariţiei unor locuri de muncă. Am înțeles că vor să amplaseze 9 sonde, pentru că în urma studiilor care s-au făcut în urmă cu 2 luni la Roșia de Amaradia există importante zăcăminte de gaze naturale”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia.

Bugetul comunei va avea de câștigat

Nu doar cetățenii din Roșia de Amaradia care vor fi angajați sau care vor primi bani pentru terenul pe care vor fi amplasate sondele vor avea de câștigat, ci și bugetul local. „Și bugetul local va fi majorat și o să avem beneficii în urma montării unei astfel de sonde. Cred că bugetul va crește cu aproximativ un miliard de lei vechi. Am și stabilit destinația acestor bani atunci când o să-i primim. Banii o să-i folosim pentru reabilitare bisericii din centrul comunei care a fost afectată de alunecările de teren”, a mai spus Liviu Cotojman.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: