Crăciun fără biserică, la Roşia de Amaradia

Alunecările de teren le dau bătăi de cap cetăţenilor din Roşia de Amaradia. Evenimentul nefericit are loc în preajma sărbătorilor de iarnă, şi pentru că parcă nu ar fi suficient, oamenii vor trebui să se roage de acasă pentru că biserica a fost afectată de alunecări şi nu vor mai fi oficiate slujbe.

Primarul a anunţat ieri de dimineaţă că în timpul nopţii tavanul bisericii din centrul civic a început să pice. „Am o biserică în centrul comunei, care a fost afectată de alunecarea de teren. Slujbele se ţineau cu îngrijorare pentru că oricând exista pericolul să se prăbuşească din tavan şi să pice bucăţi de mortar peste cetăţeni. De dimineaţă găsirăm bucăţi din tavan. Există pericolul să se mai prăbuşească. Nu ştiu ce să fac“, a spus primarul Liviu Cotojman. Mai mult, acesta a spus că cel mai probabil nu vor mai avea loc slujbe. Nici măcar de Crăciun. „Slujbe nu cred că se vor mai ţine pentru că este pericol. O să discut cu preotul, dar părerea mea este că nu ar trebui să se mai ţină slujbă pentru că poate să se prăbuşească plafonul peste enoriaşi. E cea mai mare biserică din comună, din centrul civic, aici vin cei mai mulţi, alt locaş de cult nu avem unde să se ţină slujbele de Crăciun“, a mai spus primarul.

Acesta are nevoie de bani pentru a repara biserica. Cere sprijinul autorităţilor şi parlamentarilor. Cotojman spune că a făcut chiar şi un studiu de fezabilitate pentru restaurarea bisericii, dar stă în sertar pentru că nu a primit finanţare. „Sunt foarte disperat pentru că nu ştiu cum voi rezolva. Sper că parlamentarii şi domnul prefect să mă ajute să o reabilităm anul viitor printr-o hotărâre de urgenţă pentru că nu avem bani“.

FONDURI

Ion Călinoiu va trimite o comisie la Roşia de Amaradia pentru a vedea în ce stare este biserica din centrul comunei, grav afectată de alunecări de teren. Şeful judeţului spune însă c-ar fi nevoie de bani mulţi pentru reabilitare, ca pentru o construcţie nouă.  Călinoiu zice că banii pentru renovarea bisericii trebuie să vină de la Ministerul Culturii.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: