Cresc taxele la Universitatea „Constantin Brâncuşi”

Taxele de studiu la Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu cresc pentru anul universitar 2010-2011. În timp ce la unele specializări cuantumul acestora s-a majorat cu 2.000 lei, la altele se înregistrează creşteri de până la 5.000 lei. Cei care vor plăti cel mai mult pentru studiile de licenţă sunt studenţii de la specializările Pedagogia artelor plastice şi decorative, Asistenţă medicală generală şi Kinetoterapie şi motricitate specială din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Nici la studiile de master situaţia nu este mai roză. Acestea aproape s-au dublat, ajungând de la 1.800 lei la 3.000 lei.

Pentru anul universitar 2010-2011 UCB scoate la concurs 372 de locuri pentru studii universitare de licenţă, la buget. Cei care vor să ocupe un loc la Facultatea de Inginerie trebuie să ştie că sunt puse la dispoziţie 139 de locuri, Facultatea de Litere şi Ştiinţe Sociale oferă 91 de locuri, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor sunt 66 de locuri, la Facultatea de Ştiinţe Juridice sunt 49 de locuri, iar cei care vor să meargă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport vor avea la dispoziţie 27 de locuri la. În ceea ce priveşte locurile cu taxă, Liviu Neamţu spune că pe fiecare specializare vor fi scoase maxim 50 de locuri pe fiecare specializare. „Este şi an de criză şi nu vrem să scoatem mulţi studenţi la forma cu taxă”, mai adaugă Liviu Neamţu.

Nicio specializare sub 2.000 lei

Tinerii absolvenţi care vor să urmeze cursurile la una dintre facultăţile UCB Târgu Jiu trebuie să ştie că trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar în cazul în care sunt admişi la forma cu taxă. Nicio specializare nu va mai fi plătită sub 2.000 lei, aşa cum se întâmpla în urmă cu un an de zile. Cei  care vor să meargă la Facultatea de Ştiinţe Juridice vor trebui să plătească pentru studii universitare de licenţă 2.000 lei pe an. În ceea ce priveşte taxa la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, aceasta a crescut cu 200 lei. de la 1800 lei la 2.000 lei. De asemenea o creştere se înregistrează şi la Facultatea de Litere şi Ştiinţe Sociale, unde în anul universitar precedent se percepea o taxă de 1850 lei pe an. Pentru noul an universitar pentru locurile cu taxă se vor percepe 2.000 lei. „Era imposibil să susţinem financiar şcolarizarea unui student. Am adăugat cel puţin 50% din cât finanţa statul pentru un student. Altfel nu pot fi susţinuţi financiar”, spune Liviu Neamţu, purtător de cuvânt în cadrul UCB.

Taxele depăşesc şi 3.000 lei

Facultatea de Inginerie a intrat în rândul facultăţilor scumpe, cu o taxă anuală de 2.500 lei pentru studii universitare de licenţă. Însă cel mai mult s-a majorat taxa de la specializarea Pedagogia artelor plastice şi decorative. Dacă anul trecut studenţii trebuiau să achite 2.500 lei pe an pentru a studia în cadrul acestei specializări, pentru anul universitar viitor vor trebui să scoată din buzunar cu 500 lei mai mult, taxa ajungând la 3.000 lei.

Masteratele, aproape duble

Dacă în anul universitar 2009-2010 un master la Facultatea de Ştiinţe Economice costa 1800 lei, cât pentru studiile de licenţă, din anul universitar 2010-2011 acesta se ridică la 3.000 lei. De fapt, acesta este preţul la care se vor ridica toate masteratele începând cu noul an universitar. De asemenea plata anuală pentru studii universitare de doctorat va fi de 4.000 lei, care se vor putea urma doar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.  „Cursurile sunt unice pentru fiecare masterat în parte. Costul per student este mai mare”, spune Liviu Neamţu. Pe fiecare facultate vor exista câte 25 de locuri cu taxă la master.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: