Creşte numărul pensionarilor gorjeni cu popriri pe pensie

Prima jumătate a acestui an s-a dovedit a fi una foarte grea pentru o parte din pensionarii din judeţul Gorj. Nu puţini sunt cei care s-au văzut în imposibilitatea de a-şi achita facturile şi a face faţă cheltuielilor de zi cu zi. La ora actuală, aproape 1900 de pensionari gorjeni s-au trezit cu popriri pe pensie ca urmare a datoriilor neachitate, cu câteva sute mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pensionarii din Gorj îşi duc cu greu traiul de pe o zi pe alta. Dovadă stau chiar datele furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Gorj, care arată că nu mai puţin de 1891 de pensionari au avut popriri pe pensii din cauza faptului că nu şi-au putut plăti datoriile. Cele mai multe reţineri din pensie provin din hotărâri judecătoreşti, credite şi dobânzi restante la bănci şi case de ajutor reciproc, impozite şi taxe restante, amenzi, cheltuieli judiciare de la administraţiile financiare şi primării sau întreţineri neplătite de la asociaţiile de proprietari. Suma lunară a viramentelor efectuate în contul acestor popriri este de aproximativ 355.000 lei. “La nivelul judeţului Gorj, în luna iulie 2013 există un număr de 1891 popriri în care Casa Judeţeană de Pensii Gorj are calitatea de terţ poprit, popriri care presupun reţinerea a o treime din pensia fiecărui beneficiar conform codului de procedură civilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv iulie 2012 se înregistrează o creştere cu aproximativ 450 de cazuri. Sunt multe, în ultima perioadă a crescut numărul popririlor dat fiind faptul că probabil oamenii nu mai au cu ce să îşi plătească impozitele, ratele la bănci şi alte datorii”, a declarat Daniela Negoiţă, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii (CJP)Gorj.

Sunt şi pensionari mulţumiţi

La sfârşitul lunii, când se trage linie, cei mai mulţi pensionari nu reuşesc să mai rămână cu nimic din pensie. Mai sunt însă şi pensionari care reuşesc să pună şi ceva bani deoparte. “Sunt pensionar de 14 ani, am o pensie mulţumitoare, în jur de 1100 lei. Am lucrat la fabrica de mobilă 44 de ani, la Grimex. Nu este aşa greu, nu am probleme cu banii. Nu am luat credite de la bănci, nu am nici datorii. Chiar am fost acum la CEC să mai pun ceva deoparte pentru zile negre. Mie îmi ajunge pensia, dau şi la copii, şi la nepoţi. De trei ani dau câte 500 de lei la nepot să-şi plătească rata la maşină. Stau la ţară, la Câlnic. Bani de pâine îmi trebuie, că în rest am de toate”, Petre Draica din Târgu Jiu.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: