Recolta de grâu a fost bună, fermierii ţin la preţ

Autorităţile judeţene responsabile cu sectorul agricol spun că în judeţul Gorj anul acesta producţia de grâu este una bună. S-au recoltat peste 3000 de kg de grâu la hectar. Acest lucru a condus la o scădere a preţului grâului, un kg ajungând să coste între 50 şi 70 de bani. În aceste condiţii, agricultorii spun că mai bine preferă să aştepte decât să-şi vândă recoltele la preţuri derizorii. Alţii preferă să vândă recolta ca sămânţă pentru viitoarele culturi, obţinând astfel un preţ mai bun.

La nivelul judeţului Gorj, campania de recoltare a grâului este aproape de final. Producţia este mai mare faţă de anul trecut, spun specialiştii. Aceştia au estimat o producţie de peste 3 tone de grâu la hectar. „Peste 86% din suprafeţe au fost recoltate. Producţia e bună, în jur de 3500 de kg pe hectar. Culturile de păioase au fost peste 10.000 de hectare. E mai bună recolta de anul acesta. Acum e vorba de cerere şi ofertă. Când e producţie, sigur că şi preţul scade. Mă sună din partea de sud a ţării, dacă pot să descarc aici cantităţi. Nu se caută deocamdată, fiind preţurile mici, producătorii încearcă să-l stocheze. Preţul poate fi între 60 şi70 de bani. Dacă e să tragem linie cât investim într-un hectar de la înfiinţarea culturii şi până la recoltat inclusiv şi cât ar fi să obţinem dacă ar fi să vindem la preţul ăsta, producătorii nu scot nici banii investiţi. Un hectar de grâu de la arat şi până la recoltat costă cam 3000 de lei”, a spus Ion Popescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Fermierii nu se grăbesc să vândă

Căderea preţului loveşte direct în profitul fermierilor. Aceştia ies în pierdere la un preţ mai mic de 0,8 lei pentru kilogramul de grâu de panificaţie dacă producţia lor nu depăşeşte patru tone la hectar, ţinând cont că pentru un hectar de grâu se cheltuiesc şi trei mii de lei anual. Ca atare, producătorii spun că preferă să mai aştepte ca preţurile să mai crească. Problema este că în septembrie încep pregătirile pentru o nouă cultură, ca atare şi aici vor avea nevoie de bani. Fermierii spun că mai bine preferă să ia credite de la bănci decât să vândă grâul de anul acesta la un preţ de nimic. “Am avut circa 120 de hectare cultivate cu grâu. Am recoltat undeva la 3000-3500 de kg la hectar, producţia este bunicică. Noi am mai vândut o parte din producţie, restul este depozitat. Am mai vândut la 75 de bani. Nu ne grăbim să vindem, mai aşteptăm, sunt preţurile mici. Pentru lucrările din toamnă sunt băncile, doar nu vindem în orice condiţii. Mai avem şi 800 de tone de porumb de anul trecut nevândut. Nu am reuşit să vindem”, a spus Constantin Petcu, acţionar al Asociaţiei Iris Agro SRL din Arcani.

Aţi fermieri vând din grâul recoltat anul acesta la centrele de seminţe, acolo unde obţin un preţ mai bun. “Am vreo 20 de hectare de grâu şi am scos peste 3000 de kg la hectar. Anul trecut am scos puţin, 1000 şi ceva de kg la hectar Este foarte bună producţia, dar preţul este mic. Am de sămânţă mult şi l-am dus la Cărbuneşti, la centrul de seminţe, să am pentru toamnă. Sămânţa o să fie mai scumpă, în jur de 1 leu pe kg, faţă de 50 de bani cât costă un kg de grâu pentru panificaţie. O să folosesc la cultivat şi restul de sămânţă o să o vând.”, a spus Dumitru Breazu, reprezentant SC Agromec Turceni.  

AN BUN

Romania ar putea avea un an agricol foarte bun în 2013, astfel că producţia de grâu şi porumb ar putea atinge circa 18-19 milioane de tone, dacă totul va merge bine în perioada următoare, faţă de doar 9,5 milioane de tone in 2012, consideră secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Acesta spune că ar trebui încurajat sectorul zootehnic, astfel încât cerealele obţinute să fie utilizate eficient: "Cred ca ar fi foarte important sa încurajăm sectorul zootehnic ca producţie primară, astfel încât să nu mai exportam cereale, iar acestea sa fie utilizate eficient”.

Vizualizări: 1,017

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: