DISPERARE: Strigăm după ajutor și nu ne aude nimeni!

Este de aproape 20 de ani imobilizat la pat, iar de opt ani i s-a luat dreptul la un asistent personal. Este calvarul prin care trece un localnic din satul Vlăduleni al comunei Bâlteni, care în urmă cu 19 ani a avut un accident de circulație, în urma căruia a rămas imobilizat. Cu toate că iniţial a fost încadrat cu grad de handicap grav, din anul 2005 Comisia de expertiză a persoanelor cu handicap pentru adulți a considerat că nu are nevoie de însoțitor. Pentru că Tătaru Constantin nu se poate descurca singur nici măcar să bea un pahar cu apă, sora lui a renunțat la serviciu, pentru a-i fi alături. Conducerea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj încearcă să găsească soluții în acest caz.

Constantin Tătaru are 46 de ani acum și de 20 de ani stă în pat, fără să se poată mișca. Pe 24 iunie 1994 a fost implicat într-un accident de circulație și de atunci a început calvarul. A fost operat la Spitalul Bagdasar Arseni, Secția Neurochirurgie, și a fost externat cu diagnosticul de Tetraplegie spastică post traumatism vertebro medical C4-C5, C5-C6, operat.  Cu acest diagnostic a primit un certificat de handicap grav pentru deficiențele funcționale grave. Până în 2005 a avut și asistent personal, însă Comisia de Expertiză a Personalelor cu Handicap pentru Adulți din Județul Gorj, condusă la acea vreme de Radu Coiculescu, a considerat că Tătaru Constantin se poate descurca și singur și nu i-a mai dat dreptul la un asistent personal.

A rămas de atunci numai cu pensia de invaliditate. Constantin Tătaru este îngrijit 24 de ore din 24 de sora lui, care a renunțat la serviciu și la viața personală pentru a-și îngriji fratele. „Din 2005 nu a mai avut voie la asistent personal. Ne-au spus că boala lui se poate recupera. Au trecut 20 de ani de la accident și nu este în mai bine, ci în mai rău, cum trece timpul. Ne-au zis că dacă nu are cine să-l îngrijească, să-l ducem la azil. Nu putem să facem asta. Eu am renunțat la serviciu ca să stau cu el. Nu se poate ridica din pat. Eu din 2 în 2 ore în întorc de pe o parte pe alta să nu facă bube pe spate, îi dau să mănânce. Are sondă urinară. El nu se poate mișca. Dacă îi las mâncare sau apă lângă el nu poate să bea sau să mănânce. Strigăm după ajutor și nu ne aude nimeni”, a declarat Angela Tătaru, sora bărbatului.

Nu poate merge la spital

Constantin Tătaru nu poate merge la spital sau la vreo stațiune pentru proceduri și masaj medical, pentru că nu poate sta nimeni cu el, neavând asistent personal, iar singur nu se poate descurca. Nu a mai făcut tratament din anul 2005, de când i s-a retras asistentul personal din acte.

Nemulțumirea familiei este legată de faptul că bărbatul nu a mai primit asistent personal, în timp ce comuna în care locuiește este plină cu persoane care au grad de handicap, dar care muncesc fie în țară, fie în străinătate. „Nu putem să mergem cu el la spital sau la vreun centru pentru recuperare, pentru că trebuie să-l lăsăm singur, însă el nu se poate mișca. Nu stă decât pe spate. Nimeni din spital nu stă numai lângă patul lui sau să-i dea să mănânce. Ne-am gândit să ne ducem să facem o plângere undeva, dar ni s-a spus că noi suntem vinovați că nu am „cotizat” unde trebuia. Ultima comisie a fost în 2005 și de atunci ne-a spus că este nerevizuibil, dar noi vrem să îl vadă cineva în ce stare este. Suntem siguri că atunci s-a făcut o greșeală”, a spus sora bărbatului.   

Are șanse să primească asistent personal

Conducerea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj care are în subordine Comisia de Expertiză a Persoanelor cu Handicap pentru Adulți Gorj a aflat de acest caz și susține că sunt șanse ca acest bărbat să primească asistent personal. „Vreau să vină cineva din familie cu dosarul, pentru că diagnosticul pe care-l are impune să aibă și asistent personal. Probabil dacă va fi revizuit de comisie, situația se va schimba. Noi vrem să-l ajutăm și să găsim o soluție”, a declarat Dumitru Cotruna, director DGASPC Gorj.

Vizualizări: 198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: