Creţan: Dacă tovarăşul Ciurel nu ne convoacă, mă adresez la ITM

Liderul Sindicatului „Univers” de la Gorj, Constantin Creţan, lansează un ultimatum administraţiei Complexului Energetic Oltenia. Dacă nici astăzi federaţiile reprezentative nu vor fi convocate pentru negocierea contractului colectiv de muncă (CCM), va declanşa conflictul de muncă. Creţan spune că se va adresa atât Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, cât şi instanţei de judecată.

Reporter: Aţi primit un răspuns din partea administraţiei CEO referitor la începere negocierilor pentru CCM?

Constantin Creţan: Am transmis o cerere oficială, joi expiră cele cinci zile în care trebuie să ne răspundă oficial pentru că am convocat comisia de negociere şi în termenii legali ei trebuie să convoace părţile semnatare la contractul colectiv de muncă. Dacă tovarăşul Ciurel nu face lucrul acesta, mă voi adresa ITM-ului şi după aceea instanţei. Trebuie să respecte nişte termene. Aştept până joi, când trebuie să răspundă oficial la solicitarea federaţiilor semnatare pentru negocierea anumitor capitole din contractul colectiv de muncă.

Rep.: Credeţi că aşteaptă ca sindicatele să finalizeze procesul de reorganizare?

C.C.: Nu putem vorbi de reorganizarea sindicatelor. Vorbim de nişte indivizi care vor să facă un sindicat majoritar cu sprijinul politicului şi al administraţiei. Este o etapă foarte lungă, de a avea personalitate juridică, după aceea de a-şi obţine reprezentativitate. 11 mii de mineri şi energeticieni sunt nemembri de sindicat, oamenii nu mai au încredere în organizaţiile sindicale şi ne confruntăm cu oameni nesindicalizaţi foarte mulţi în ultima perioadă. Cei mai mulţi membri cotizanţi îi are Roşca, 300,  de la care a încasat cotizaţia în ultimele luni. Cotizaţia nu a fost încasată nici pentru 20% din membrii de sindicat, numai dacă vrea administraţia să-i sprijine, să le ia cotizaţia şi să spună că este un sindicat majoritar. Deocamdată este un contract de muncă aplicabil care trebuie să-şi urmeze cursul până când vor stabili alţii să fie până la urmă reprezentativi.

Rep.: Se anunţă peste 700 de concedieri anul acesta în rândul angajaţilor CEO Oltenia, ce ştiţi despre acest aspect?

C.C.: Obligaţia părţii administrative este ca orice program de restructurare să fie anunţat partenerilor sociali. Administraţia CEO nu a anunţat pe nimeni din cele patru structuri sindicale reprezentative de un program de restructurare sau de închiderea vreunei exploatări. Administraţia tinde să-şi facă de cap şi vor să-şi creeze sindicate reprezentative care să fie cureaua lor de transmisie, pentru că noul sindicat format Mine-Energie este un sindicat format numai din inspectori sociali plătiţi de către conducerea Complexului Energetic Oltenia. Cine plăteşte, acela comandă.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: