Creţan: Este posibil să nu mai merg la negocieri

Preşedintele Sindicatului „Lignitul“ Oltenia Rovinari, Constantin Creţan, nu este sigur de participarea sa la negocierile pentru actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Creţan spune că nu ţine neapărat să fie prezent la discuţii şi că ia în calcul varianta de a delega altă persoană care să reprezinte sindicatul său la negocierile cu administraţia. “Poate 20% din comisie şi-ar dori să nu fiu la negociere”, spune acesta.

Reporter:  Când vor avea loc negocierile pentru amendarea Contractului Colectiv de Muncă şi cine va reprezenta Federaţia „Univers” la aceste negocieri?  

Constantin Creţan: Administraţia nu poate să stea de vorbă decât cu o mişcare sindicală care să cânte pe aceeaşi limbă, până la urmă sunt două părţi, partea administrativă şi partea sindicală. Noi acum suntem în discuţii avansate pentru a începe negocierile. Majoritatea este din federaţia “Univers” şi celelalte federaţii reprezentative, care trebuie să ne aşezăm la masa negocierilor. Din Federaţia “Univers” a fost doar o singură persoană şi anume Creţan. În momentul de faţă s-a schimbat situaţia, federaţia este majoritară şi, iniţial, pot să intre la negocieri toţi liderii care au plecat din Federaţia Naţională Mine Energie în Federaţia “Univers”, pentru că se regăsesc în comisii. Practic, vor fi aceiaşi oameni care au fost şi în trecut.

Rep.: D-voastră veţi lua parte la negocieri?

C.C.: Este posibil să nu merg şi să desemnez un coleg de-al meu. Important este că organizaţia este prezentă şi este reprezentativă acolo. Sindicatul „Lignitul” Oltenia face parte din structură, nu contează cine negociază. Pot trimite un coleg de-al meu sau poate trimit pe cineva de la un sindicat. Nu este important să fie Creţan moţ în negocieri. Eu zic că am fost foarte important în negocieri având în vedere luptele care s-au dat, în care eu am dorit să se piardă facilităţi pentru liderii de sindicat. A fost singurul meu scop până la urmă.

Rep.: S-ar putea interpreta că noile sindicate doresc să vă înlăture acum, în momentul negocierilor…

C.C.: Nu poate nimeni să-mi fie prieten din mişcarea sindicală atâta timp cât eu am dat o lovitură liderilor de sindicat, indiferent de cum îl cheamă şi cine este. Eu vreau să merg la negociere pentru faptul că rămân pe aceleaşi principii. Nu voi permite liderilor de sindicat să facă decât muncă sindicală şi să nu mai fie plătiţi sau să beneficieze prin trafic de influenţă de societăţi comerciale din sistem. Ei şi-ar dori să nu fiu la negocieri, poate 20% din comisie şi-ar dori să nu fiu la negociere pentru că vreo 4 luni înainte am fost omul care i-am ţinut în frâu şi am reuşit cât de cât să nu iasă ceea ce a vrut Marin Condescu, să rămână aceleaşi facilităţi pentru sindicat.

Rep.: De ce nu încep negocierile?

C.C.: Trebuie să primim în aceste zile bugetul. Până la urmă depindem de buget pentru a discuta capitolul salarizare aşa cum prevede. O altă chestiune este aceea că trebuie să ne aşezăm la masa de negociere pentru că 6 luni nu mai funcţionăm şi nu reuşim să dăm drepturile contractuale care sunt unele aprobate de comisia paritară sau de comisia de negociere. Este în dezavantajul oamenilor, de aceea am lăsat din orgoliul meu, ca să pot să trec la masa negocierilor cu administraţia cu ceilalţi lideri de sindicat, indiferent cine sunt ei, în favoarea oamenilor.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: