Crețan: Nu voi face parte dintr-un sindicat majoritar

Liderul sindical Constantin Crețan nu vrea să facă parte din sindicatul majoritar pe care dorește să-l înființeze sindicalistul Ion Rușeț prin fuziunea a 12 sindicate din CE Oltenia. Crețan propune ca mișcarea sindicală să fie curățată, în sensul că actualii lideri ar trebui să lase loc unor persoane noi, care nu sunt compromise.

Reporter: Se discută despre înființarea unui sindicat majoritar. Este o soluție?

Constantin Crețan: Nu sunt adeptul unui sindicat majoritar. Eu cel puțin nu voi intra niciodată în această construcție pentru că majoritățile lui Marin Condescu au produs dezastru. Este nevoie de o curățenie în sindicate. Propun minerilor și energeticienilor să facă alegeri de jos în sus cu alți lideri de sindicat. Și Crețan trebuie să dispară, liderii vechi să nu mai fie în mișcarea sindicală. Să aleagă oameni care să reprezinte oamenii. Nu putem merge cu oameni care sunt și administratori de firme. Cu oameni compromiși. Liderii compromiși să-i elimine. Nu mai au ce căuta. (..) Condescu a avut și rele și bune. Până a înregimentat mișcarea sindicală politic și până a se apuca de afaceri. Banii le-au luat mințile.

Rep.: Sindicatele s-au pierdut pe drum?

C.C: Mișcarea sindicală a ajuns așa din cauza liderilor. Când s-au făcut primele sindicate în România le-a făcut un fost procuror, Victor Ciorbea. Cine e Victor Ciorbea acum? Este avocatul poporului. Premier al României care a decimat mineritul și energia. Ăștia sunt lideri de sindicat, ce ajung miniștri, premieri?

Rep.: Se vorbește de insolvență la CE Oltenia.

C.C: Interesul e mare. Unii vor să pună mâna pe sistemul energetic. (...) Premierul Ponta măcar atât să facă, are o obligație față de gorjeni. El putea să rezolve această problemă a datoriilor deoarece avem de recuperat de la societăți ale statului. Sindicatele trebuie să facă o listă de revendicări către premierul Ponta. Eu apreciez lupta domnului președinte Pisc Scrădeanu. E foarte insistent și a și insistat la Guvern să iese o ordonanță de guvern ca să schimbe legislația la ANRE. Sperăm și într-o eșalonare a datoriilor.

Rep.: Nu mai are cine să mai pună întrebări administrației. E nevoie de o mișcarea sindicală puternică.

C.C.: E nevoie de o mișcare sindicală. De aia recomand să fie cât mai multe sindicate și sindicaliștii să fie aleși cu vot general. Oamenii nu mai au încredere în sindicaliști și ei folosesc tot felul de chichițe, conferințe, și se numesc unii pe alții.

Rep.: Ar trebui semnat un act adițional sau un acord?

C.C.: Un act adițional. Ce acorduri să facem? Să discutăm cel puțin capitolul salarizare. Încă o dată se dovedește că mișcarea sindicală e divizată.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: