Cristina Prună nu știe cu cât produce CE Oltenia

Ministrul propus al Energiei în Cabinetul Cioloș, deputatul Cristina Prună, s-a bâlbâit în timpul audierii de marți în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate reunite, când a fost întrebată despre importanța Complexului Energetic Oltenia în Sistemul Energetic Național.

Deputatul PSD Radu Pop a întrebat-o pe Cristina Prună dacă are cunoștință la ce preț produce Complexul Energetic Oltenia un megawatt și cât asigură acest complex din capacitatea energetică a României.

Radu Popa, deputat PSD de Dâmbovița:  Colegii dumneavoastră ieri în comisie la Senat au votat schema de compensare, plafonare și supraimpozitare. Supraimpozitarea ați prins-o la 450 lei/megawatt-ul. Ați vrea să vă întreb, dacă știți, la ce preț produce CE Oltenia și cât asigură din capacitatea energetică a României.

Cristina Prună, ministrul propus al Energiei: În ceea ce privește schema de compensare care a fost votată ieri în Senatul României, susțin o schemă de compensare....

Radu Popa: Eu am întrebat la ce preț produce CE Oltenia și cât asigură din capacitatea energetică a României.

Cristina Prună: ... ăăă, eu vă spuneam de o impozitare, aaaa... îmmm ...

Radu Popa:150 de lei Megawatt-ul.

Cristina Prună... ăăăă, da. Exact. (...) Din punctul meu de vedere, este periculoasă această sumă și poate avea efect... Nu există o evaluare și o analiză pe cifre în ce privește acest nivel de impozitare și temerea mea este că asta va pune pe butuci CEO.

Radu Popa: Vă rog să îmi răspundeți cât produce CEO?

Cristina Prună: Dacă mă întrerupeți... Eu vă spuneam că îngrijorarea mea este că acest nivel de impozitare ar putea să aibă un efect asupra Complexului Energetic Oltenia, pentru că dacă CEO produce undeva în jurul sumei de 400 lei megawatt-ul, îi va crea probleme. Ori noi nu ne permitem în momentul de față să punem pe butuci CEO pentru că are un aport important în sistemul energetic național...

Radu Popa: Cât?

Cristina Prună: Între 15 și 20 la sută... ori asta dacă se întâmplă, putem să punem lacătul și pe Complexul Energetic Oltenia. Vorbim de 12 mii de oameni care încă lucrează acolo, oameni cu competențe în sistemul energetic și pe care nu-i putem trimite acasă. Vă mulțumesc!

Cristina Prună a primit aviz negative pentru funcţia de ministru al Energiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 14 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” şi 16 abţineri.

Costul unui megawatt la CE Oltenia depășește 500 de lei.

Vizualizări: 2,118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: