Canalizarea de milioane de euro de la Rânca, acoperită de rahat

Dejecţii umane în mijlocul naturii la Rânca! La câteva zeci de metri de centrul staţiunii, un tub de canalizare evacuează mizeria chiar pe staţia de epurare, care nu funcţionează. Investiţia de milioane de euro în canalizarea de la Rânca a fost finalizată de trei ani, dar firma Consiliului Judeţean Gorj care a accesat banii europeni a dat faliment. În aceste condiţii, mai multe pensiuni s-au branşat ilegal la reţeaua de canalizare, după cum arată un reportaj Digi 24.

Garda de Mediu a aflat de problemă de la reporterii Digi 24 şi spune că va face o anchetă. Joi, când a fost la faţa locului, zona fusese curăţată pentru că cei din zonă fuseseră deja întrebaţi de reporteri despre situaţia urât mirositoare. Mizeria de la Rânca a ieşit la suprafaţă pentru că sistemul de canalizare, folosit ilegal de cabanieri, nu mai face faţă. „În ultima săptămână au fost ploi abundente în zona noastră. S-a înfundat o parte din canalizare, au fost si mai mulţi turişti în zonă în perioada respectivă“, a declarat Constantin Pănescu, proprietarul unui pensiuni din Rânca.

rahat_3

Racordaţi ilegal la canalizarea nepusă în funcţiune

Directorul Gărzii de Mediu avansează însă posibilitatea racordării ilegale a cabanierilor. „În perioada următoare o sa iau şi eu legătura cu cele două autorităţi locale şi cu Consiliul Judeţean. Până la această dată, neexistând un operator de canalizare, nu ar trebui să fie racordată nicio pensiune, dar văzând situaţia sunt pensiuni care au făcut racordul la canalizare. Categoric ilegal“, a declarat Ion Sanda.

La Rânca sunt câteva sute de pensiuni şi nu se ştie câte din ele sunt racordate ilegal la canalizare. Cei care au făcut acest lucru pot fi amendaţi de Garda de Mediu cu sume intre 30.000 si 60.000 de lei. Pe de altă parte, nu este vina cabanierilor că fondurile europene au fost păpate, iar canalizarea nu funcţionează. SC Vârful Păpuşa a gestionat proiectul de milioane de euro pentru realizarea unui telescaun, a canalizării şi a staţiei de epurare. Societatea aparţine Consiliul Judeţean Gorj şi primăriilor Novaci şi Baia de Fier, dar a intrat în faliment.

Primarul din Novaci, Ion Leuştean, spune că cei care deţin pensiuni în Rânca au fose septice şi nu ar trebui să se racordeze la reţea. „Noi am mai făcut probe cu staţiile respective în aşa fel încât să fie funcţionale, să rămână funcţionale şi să nu dispară echipamentele care sunt în dotarea lor. Cabanierii nu sunt legaţi la reţea pentru că majoritatea au fose septice. Nu aş pute să spun că niciunul (n.r nu e racordat la canalizare) pentru că nefiind în administraţia noastră... În mod normal ar trebui să nu fie“, a declarat primarul din Novaci.

Consiliul Judeţean Gorj a dat un greu un punct de vedere pe acest subiect. „Ne vom adresa tuturor instituţiilor abilitate, fie pe parte de control cat si autorităţilor locale care administrează zona respective pentru a vedea ce se întâmplă, referitor la apariţia acestei deficienţe“, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Gorj, Oana Paloş, la postul de televiziune Digi 24.

Vizualizări: 222

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: