Cum ar fi cu Ponta lângă Tăriceanu

Tăriceanu, Ponta, Băsescu au un punct comun. Ei şi adepţii lor s-au opus public sau prin vot noului guvern Cioloş. Tăriceanu reprezintă ALDE şi a spus de la început că nu votează un guvern tehnocrat, fiind adeptul responsabilităţii politice. „Tehnocraţia ucide democraţia”, au fost vorbele liderului ALDE în parlament. Ponta a anunţat pe facebook că nu votează noul guvern, de altfel a chiulit din Parlament în fiecare zi de după demisie. PSD, partidul din care face parte, a votat guvernul, deşi vreo 40 de deputaţi şi senatori au urmat crezul lui Ponta. Băsescu, inconsecvent ca de obicei, a zis că votează guvernul,  apoi s-a sucit, iar în final l-a felicitat pe noul premier.

Cum va arăta anul politic 2016? Cea mai mare teamă a lui Dragnea este ca nu cumva Ponta să meargă la ALDE, alături de Tăriceanu. Ponta cu bugetarii şi Tăriceanu cu pensionarii ar putea face din ALDE un partid de cel puţin 15-20%, mare parte electoratul PSD. Şi PNL este măcinat de o teamă. Teama că în jurul guvernului de tehnocraţi va fi format un nou partid politic care, susţinut de preşedintele Iohannis, ar putea lua o bună parte din electoratul liberal. Băsescu nu stă nici el degeaba, discursurile lui anti-sistem, anti-islam şi aşa mai departe fiind menite să atragă în jurul Mişcării Populare electoratul care a fost în trecut al PRM şi PP-DD, în căutare de lider după decesul lui Vadim Tudor şi arestarea lui Dan Diaconescu. Pe scena politică au mai apărut câteva partide care, deşi fac puţină agitaţie, nu apar în sondaje, cum ar fi: PSRo – Mircea Geoană, M10 – Monica Macovei, PRU – Bogdan Diaconu, PND – Daniel Fenechiu.

Anul politic 2016 depinde însă şi de eventuale schimbări legislative. Noul guvern a vorbit de alegerea primarilor în două tururi, actualul sistem în care câştigă cel aflat pe primul loc, indiferent de procentaj, avantajând actualii edili. S-a făcut vorbire şi de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, dar liderii partidelor mari s-au opus ambelor propuneri. Cioloş a lăsat-o mai moale cu propunerile, sugerând însă că le va negocia politic în următoarea perioadă. Rămâne de văzut câtă susţinere va avea.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: