Cum au ajuns părinții să-i dea șpagă și lui Darwin

Promovabilitatea la Bac este tot cam de jumătate. Bacul fiind un examen de dificultate medie, accesibil oricărui elev care are măcar habar de noțiuni elementare studiate în școală, putem conveni că jumătate dintre adolescenții români sunt, oficial, proști. De aceea, aș propune un program pe fonduri europene (UE are tot interesul să subvenționeze progresul prin sinceritate): ”Spune-i copilului tău că-i prost!”. Părinții vor trebui instruiți în această privință. Imaginați-vă situația. Domnul și doamna Berbecea, părinții celui mai prost copil din clasă, vor fi chemați de dirigintă la școală, iar aceasta va începe, pe un ton grav:

- Dragă doamnă și domnule Berbecea, am ceva foarte important să vă spun…

- ?!

- Fiul dumneavoastră este extraordinar de prost.

- Dar… dar… Noi nu am știut nimic! L-ați prins fumând, sau cum v-ați dat seama?

- Domnule Berbecea, nu știu cum să vă spun, dar nu știe să citească. De fapt, știe doar patru litere și mi-e și rușine de soția dumneavoastră să vă spun care…

- Ei, și? Mulți copii nu știu să citească mai mult de patru litere!

- Da, stimate domn, dar el este totuși în clasa a 12-a!

- Și ce putem face? se va interesa doamna Berbecea când în fine va reuși să se oprească din plâns.

Diriga va trece de pe o fesă pe alta, pusă în dificultate:

- Dumneavoastră bănuiesc că ați putea face altul, dar nu vă dăm garanții că pe următorul vom reuși să-l învățăm măcar toate cifrele.

- Ce altul, doamnă?! Și cu ăsta ce facem, c-am cheltuit atâta cu el!? Nu de aia sunteți profesoară, să-l faceți deștept?

- Noi nu mai putem face nimic, e peste puterile sistemului de învățământ. Ne-am gândit să-l trimitem acasă și să-l lăsăm să moară.

- Cum să moară?! De ce?! se vor smiorcăi părinții.

- Domnul profesor de biologie Duicu ne-a garantat că un copil atât de prost nu poate supraviețui foarte mult.

În acel moment, domnul și doamna Berbecea vor fi îngroziți. Diriginta va zâmbi cu compasiune, în colțul gurii, și va adăuga ușor jenată:

- Știți, domnul profesor e de ăla cu teoria lui Darwin. Zice că fiul dvs e un eșec al evoluției, că nu se trage din maimuță ci direct din amfibieni. Poate descendența directă din broască nu pare foarte gravă la prima vedere, dar Mihăiță chiar nu se poate adapta la mediul înconjurător îndeajuns încât să față facă pericolelor.

Și atunci cei doi Berbecea vor părăsi foarte nervoși biroul. Următoarea șpagă i-o vor da direct lui Darwin ăla.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: