Cum au reușit procurorii din Motru să crească de 4 ori numărul arestaților

Situație alarmantă într-un raport al Inspecției Juridice a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la situația Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru. O analiză făcută de inspectori în cursul toamnei și făcută publică de curând a dus la descoperirea mai multor deficiențe în sistemul parchetelor din Gorj, în cel de-al doilea municipiu al județului fiind înregistrată situația cea mai alarmantă.

Din analiza de bilanț pe primul semestru al anului care tocmai se încheie, inspectorii au constatat o scădere cu 30% a cauzelor soluționate.

De la 780 de cauze în 2013, la 547 în acest an, în condițiile în care numărul rechizitoriilor s-a redus cu 83%, de la 35 anul trecut în primul semestru, la doar 6 în 2014, adică unul pe lună! Și numărul inculpaților trimiși în judecată a scăzut cu 86%, de la 42 anul trecut, la doar 6 anul acesta, adică doar câte unul pe fiecare rechizitoriu înaintat instanței de judecată. Și totuși, procurorii motreni au o creștere consemnată de cei de la Inspecția Judiciară în raportul cu numărul 3413/IJ/867/DIP/2014. A crescut numărul arestaților preventiv, de la UNU la PATRU în 2014, asta în condițiile în care alte structuri de anchetă ale statului au descoperit aici adevărate rețele de traficanți de droguri și carne vie.

În plus, dosarelor mai vechi de 1 an de zile de la depunerea plângerii și de 6 luni de la începerea urmăririi penale a crescut de la 69, în octombrie 2013, la 126 un an mai târziu. Cifrele respective sunt puse pe seama fluctuației de personal și a intrării în vigoare a noilor coduri, cel penal și de procedură penală, existența unui singur arestat preventiv în ȘASE luni de activitate a Parchetului fiind totuși un record pe care probabil puține alte unități de Parchet îl vor doborî de acum încolo. Inspecția Judiciară a cerut o monitorizare mai fermă a procurorilor din Motru de către Parchetul Curții de Apel Craiova, în primăvară urmând să aibă loc o nouă verificare a activității acestora, atunci urmând să se vadă dacă legea este aplicată și aici sau nu.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: