Cum e să locuieşti într-un monument istoric

Proprietarii caselor monument istoric din municipiul Târgu Jiu vor ca Primăria să se implice în întreţinerea acestor imobile, fie că este vorba despre refacerea gardurilor, acoperişurilor sau faţadelor. Monumentele istorice au un regim special, iar pentru fiecare intervenţie este nevoie de avizul Ministerului Culturii.

Elena Brădişteanu locuieşte într-o casă monument istoric situată pe Bulevardul Republicii. Este o casă realizată de cunoscutul arhitect Iulius Doppelreiter, iar interiorul este pictat de Iosif Keber. Elena Brădişteanu menţionează că imobilul în care locuieşte este cuprins în lista monumentelor istorice şi nu poate să modifice nimic fără autorizaţie. „Nu pot să modific nimic fără autorizaţie de la cultură. Casa este scutită, de asemenea, de impozit”, spune Elena Brădişteanu. Aceasta spune că o asemenea casă este greu de întreţinut. În timp acoperişul s-a deteriorat, iar când plouă apa se infiltrează în interior. Pentru reabilitarea acoperişului a cerut sprijinul Primăriei Târgu Jiu, însă i s-a spus că nu există fonduri pentru aşa ceva. „Este un proiect făcut de arhitectul Cămui, dar mi s-a spus că nu există fonduri pentru reabilitarea acoperişului”, mai menţionează Elena Brădişteanu.

Vor faţade renovate

De multe ori, cei care locuiesc în aceste imobile sunt oameni simpli, pentru care numele de monument istoric apasă greu pe umerii lor. Pe strada 16 Februarie Nr.9 este situată Casa protopopului Andrei Schevofilax, care se află într-o stare avansată de degradare. Ioana Stan locuieşte aici de mai bine de 30 de ani. Femeia spune că mai întâi a locuit aici în chirie, iar de câţiva ani a reuşit să cumpere două camere. De ani buni aşteaptă ca municipalitatea să refacă faţadele căzute ale imobilului, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens. „Eu locuiesc aici de 32 de ani, dar sunt alţii de 72 de ani. A fost casa lui Nae Oprişescu. Am stat în chirie, iar cum sunt proprietară. Suntem cinci familii aici, iar fiecare au câte două-trei camere”, spune Ioana Stan. Casa are o vechime de peste 120 de ani, care este imprimată în zidurile căzute. Femeia trăieşte la parter, în două camere. „Eu stau şi aşa în ele că sunt bătrână. Casa e făcută în trei rânduri. Suntem necăjiţi şi bătrâni. Aşteptăm să achităm şi pământul şi să vină să ne-o zugrăvească cei de la Primărie”, spune Ioana Stan.

Nu apelează la Direcţia de Cultură

Pompiliu Ciolacu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Gorj, spune că Primăria Târgu Jiu nu are nicio obligaţie asupra caselor de patrimoniu din oraş. Acesta spune că se pot adopta însă hotărâri de consiliu pentru reabilitarea faţadelor monumentelor în cazul în care Primăria vrea să înfrumuseţeze o anumită zonă din oraş. De asemenea, cei care locuiesc într-o asemenea casă beneficiază de o serie de facilităţi. „Proprietarii sunt scutiţi în totalitate de plata impozitelor pe clădiri şi pot să obţină credite preferenţiale cu dobândă mică pentru reabilitarea imobilelor. Aceştia pot obţine credite în funcţie de venitul pe care îl au. Nimeni nu a apelat însă la noi pentru obţinerea vreunui credit”, afirmă Pompiliu Ciolacu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Gorj.

INVENTAR

Pe raza judeţului Gorj există însă mult mai multe case cu valoare istorică, ce nu sunt însă cuprinse în lista monumentelor. Motivul principal pentru care proprietarii acestor case nu vor să le declare, spun reprezentanţii Direcţiei de Cultură, este reprezentant de restricţiile care decurg din inventarierea lor.

Galerie foto


Vizualizări: 364

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: