Cum riscă Gorjul să rateze o sumă uriașă de bani europeni

Județul Gorj ar putea rata o sumă importantă de bani venită de la Comisia Europeană. Sunt fonduri alocate de europeni pentru județele care vor renunța treptat la cărbune. În total, în jur de două miliarde de euro, bani însă pe care județul nostru i-ar putea pierde pentru că, atrag atenția cei de la Uniunea Salvați România Gorj.

Florin Șarapatin, candidatul USR-PLUS la Primăria Târgu Jiu, a explicat că, deși proiectul a fost pus în dezbatere publică și consultările se încheie vineri, nicio autoritate din județul Gorj nu a vorbit până acum despre acești bani care ar însemna o gură imensă de oxigen pentru zona noastră, mai ales în contextul în care se va reduce treptat activitatea minieră. “Este vorba de un program operațional pe care Guvernul l-a făcut și l-a făcut pe pagina Ministerului Dezvoltării pentru consultarea publică. Partea mai puțin bună este că acest program operațional are niște lacune mari. Perioada de consultare publică expiră pe 21 august. În cele trei săptămâni în care a stat pe site-ul Ministerului, nimeni de la Gorj nu a spus absolut nimic despre acest program în condițiile în care este extrem de important pentru Gorj”, a spus Șarapatin.

În total, Uniunea Europeană va aloca două miliarde de euro, bani ce ar trebui împărțiți în șase județe. „Conform calculelor Guvernului, înscrise în acest draft de proiect, în această tranziție energetică se vor aloca circa două miliarde de euro județelor afectate de această tranziție. S-au stabilit de către Comisia Europeană șase județe ca fiind extrem de afectate de tranziție. Guvernul insistă să introducă, în total, 14 județe. Fie nu își dă seama, fie are alte interese, banii alocați României în acest mecanism nu se vor majora dacă în loc de 2 județe vor fi 14. Va fi același buget împărțit la mai multe guri. Dacă aplicăm formula europeană de calcul, din cele 2 miliarde de care vorbește Guvernul, Gorjului i-ar reveni 1,3 miliarde de euro, niște bani care ne-ar putea ajuta”, a mai declarat Florin Șarapatin.

Liderul USR Gorj, Radu Miruță, i-a arătat cu degetul pe deputații și senatorii gorjeni, dar și pe guvernanți că sunt aproape să rateze bani mulți pentru că nu se implică. „Pentru prima dată, la nivelul Comisiei Europene, există paragrafe care fac referire la județul Gorj. Acest fond de tranziție justă le permite autorităților din România să sprijine zonele afectate de această tranziție, însă prin excepție, pentru județele Gorj și Hunedoara, există posibilitatea ca, pe lângă acele linii pe care se pot cheltui banii, să se facă finanțare pentru ca marii investitori să găsească atractivă zona județului Gorj. Partea rea este că anul trecut, s-a pierdut o sumă de bani cu acea directivă 410. Anul acesta, se pare, că, din nou, suntem în al 12-lea ceas în care nici Guvernul PNL, nici parlamentarii PSD, nici candidații nu sunt interesați decât de poze și promisiuni deșarte fie nu realizează, fie nu știu, fie nu sunt capabili, dar etapă după etapă, Gorjul se pare că pierde niște bani pe care alte zone îi primesc”, a declarat Radu Miruță.

Vizualizări: 1,923

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: