Cum se afumă corect carnea și cârnații de casă!

Luna decembrie este luna în care gospodarii pregătesc produsele din carne pentru a le pune la afumat. Pentru a face acest lucru trebuie să știe pas cu pas, cum trebuie să procedeze pentru a afuma corect carnea, slănina sau cârnații de casă.

Pentru afumarea cărnii sau a cârnaților de casă, avem nevoie de sare grunjoasă, un lighean sau o găleată metalică pentru a produce fum precum și lemn și rumeguş de lemn de esenţă tare (stejar, fag, cireş sau vişin).

Se pune carnea şi slănina proaspăt tăiată şi fasonată în vase metalice și se acoperă din abundență cu sare grunjoasă. Se lasă carnea și slănina la stat, pentru 24 de ore, după care se scot și se șterg bine. Se atârnă carnea și slănina pe cârlige sau se leagă cu sfoară. Se ia un lighean sau o găleată umplută cu rumeguş și se prinde focul în mijloc. Se lasă focul să ardă mocnit, temperatura maximă menținându-se la 23 de grade Celsius (dacă focul începe să ardă prea repede, se acoperă parțial cu o folie de aluminiu găurită).

Se face focul cu lemne uscate amestecate cu lemne umede și se acoperă, pentru a stopa pătrunderea oxigenului.

Se lasă carnea la afumat timp de 4-14 zile, câte 2-3 ore pe zi, la fum ușor. Cârnații de casă preparați proaspăt se lasă la afumat, alături de slănină, timp de 2-6 zile, tot câte 2-3 ore pe zi. După ce procesul de afumare s-a încheiat, cărnurile se păstrează într-un spațiu rece. Multe gospodine preferă să le secționeze și să le pună la congelator, până la următoarea utilizare.

Vizualizări: 1,092

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: