Cum stau complexurile din Gorj cu investiţiile de mediu

Cele două complexuri energetice din Gorj ar putea fi afectate grav de decizia Comisiei Europene de a retrage sprijinul financiar pentru terminarea instalaţiilor de desulfurare. Dacă la CE Turceni lucrurile sunt ceva mai relaxate, la CE Rovinari situaţia ar putea fi dezastruoasă pentru că aici două blocuri energetice nu au fost modernizate iar termenul de finalizare a investiţiilor de mediu este 2013. Reprezentanţii Comisiei Europene le-a dat şi soluţii managerilor de la Gorj, să atragă bani pe proiecte depuse la Administraţia Fondului de Mediu.

Complexul Energetic Turceni a finalizat în proporţie de 85% investiţiile de mediu, asta incluzând bineînţeles instalaţiile de desulfurare la aproape toate blocurile energetice. Directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, spune că ei vor fi în termenul impus de Comisia Europeană şi că retragerea sprijinului financiar nu îi afectează aşa de mult pentru că oricum la Turceni nu s-au folosit fonduri structurale. „Noi toate investiţiile de mediu le-am făcut prin credite bancare garantate de Ministerul Economiei, aşa a fost gândirea la momentul respectiv. Instalaţia de desulfurare o avem executată în proporţie de 85%, blocurile 4 şi 5 sunt complet modernizate, blocul 3 sperăm noi să-l punem în funcţiune cel târziu în decembrie iar blocul 6 este executat în proporţie de 60%”, a declarat Octavian Graure, directorul general al CE Turceni. 

La Rovinari, două blocuri nemodernizate

La Complexul Energetic Rovinari, lucrurile stau însă foarte prost. Aici doar blocul 3 este finalizat complet iar blocul 6 în proporţie de 99%. Surse neoficiale din cadrul complexului spun că pentru modernizarea blocurilor 4 şi 5 s-a depus documentaţia necesară însă lucrurile se tot amână la nivel de organism european. „La blocul 3 investiţiile de mediu sunt finalizate, la 6 sunt în proporţie de 99%. La 4 şi 5 s-a depus documentaţia însă se pare că cei din Comisia Europeană ar fi sugerat să atragem fonduri de la Administraţia Fondului de Mediu ceea ce este foarte puţin, în jur de 5% faţă de 45% cât era pe fonduri structurale”, au declarat surse neoficiale din interiorul complexului.

AJUTOR

Comisia Europeană a comunicat Ministerului Economiei că nu mai este de acord să cofinanţeze un program de 127 milioane de euro pentru activităţi de desulfurare la termocentrale, deşi în 2008 a avizat schema de ajutor de stat. Termenele de conformare la cerinţele de mediu nu s-au modificat. „Comisia Europeana a propus o soluţie alternativă, adică o altă schemă de ajutor de stat pe partea de mediu, dar prin asta s-ar obţine foarte puţini bani, practic, mai nimic", au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei. 

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: