Şanse pentru lichidarea datoriilor pe care UATAA Motru le are la stat

Autorităţile locale şi conducerea UATAA Motru fac demersuri pentru reducerea datoriilor uzinei către stat. Unitatea înregistrează circa 17 miliarde de lei vechi datorie la bugetul statului. O variantă ar fi compensarea datoriilor cu primăria sau eşalonarea acestor debite. Până una-alta, finanţiştii au pus poprire pe conturile uzinei, aferente veniturilor de la ANRE, din bonusul pentru energia vândută.

Conform autorităţilor locale din Motru, există premise ca până în primăvara anului viitor Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru să-şi reducă la zero datoriile către bugetul statutului. Primarul Dorin Hanu a precizat care sunt variantele pentru a se ajunge la acest lucru. „A fost o discuţie telefonică cu domnul director Ciumag de Finanţele Publice, prin care dânsul şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte datoriile pe care UATAA le are către Finanţe. Rămâne să ne întâlnim, să găsim o soluţie de compensare a acestor datorii. O posibilitate este ca subvenţia de 8 miliarde pe care primăria Motru o are către UATAA să fie dată direct către Finanţele Publice, iar pentru restul de compensat urmând să se facă o eşalonare a datoriilor pe care uzina le are către Finanţe până la sfârşitul lunii martie. În cazul în care nu reuşim să facem compensarea de la bugetul de stat către Finanţe, varianta a doua ar fi eşalonarea datoriilor, a celor 17 miliarde, lună de lună, în aşa fel încât, la sfârşitul perioadei de producere de energie electrică, adică pe 31 martie datoriile uzinei să fie achitate integral către finanţe”, a declarat primarul din Motru, Dorin Hanu.

Poprire pe bonusul pe valoarea energiei vândute de uzină

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj a pus poprire pe unul dintre conturile uzinei. Conducerea unităţii urmăreşte obţinerea măcar a reeşalonării datoriilor pe care le are la bugetul de stat. „Finanţele ne-au făcut poprire pe un cont de Transelectrica, partea de bonus, ale căror facturi până la sfârşitul sezonului rece acoperă integral datoria către Finanţe. Ar urma ca noi să încasăm partea de energie, partea de ajutoare de energie şi bineînţeles efortul susţinut pentru încasarea datoriei energiei termice de la populaţie. Valoarea poprită este în jur de trei miliarde de lei, lunar. Ne dorim eşalonarea astfel încât veniturile încasate să ne permită achiziţionarea păcurii, eventual şi o eşalonare către furnizorii principali”, a declarat Eugen Corcoaţă, directorul UATAA Motru.  

Uzina mai are de achitat circa 60 de miliarde de lei vechi către CE Oltenia pentru cărbunele livrat de la carierele Roşiuţa şi Lupoaia, folosit la producerea agentului termic.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: