Cum văd politicienii noua arestare a lui Năstase

Condamnarea ieri la închisoare a fostului premier Adrian Năstase și reîncarcerarea acestuia aseară în baza sentinței emise de Înalta Curte de Casație și Justiție a stârnit reacții dintre cele mai diverse inclusiv printre politicienii gorjeni. Colegii acestuia de partid, dar și opozanții au regretat situația în care a ajuns un fost șef al Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al PSD Gorj, Ciprian Florescu, a fost singurul membru marcant al filialei care a putut fi contactat pentru a comenta situația creată prin decizia dată de instanța supremă. Adrian Năstase a primit 4 ani de închisoare cu executare, soția sa a fost condamnată la trei ani cu suspendare și de la amândoi Justiția a dispus confiscarea a 400.000 de euro, bani care ar reprezenta bunuri și produse aduse ilegal în țară din China pentru a fi folosite la apartamentul pe care aceștia îl aveau pe strada Zambaccian, din capitală. „E un moment nefericit din viața fostului premier și președinte de partid și oricât și oricine ar încerca să nege imixtiunea în treburile Justiției a celor care au fost sau sunt în anturajul lui Traian Băsescu  e greu s-o facă. Adrian Năstase, o somitate a vieții sociale, politice și la nivel internațional, rămâne singurul care plătește, e singurul stigmatizat ca exponent al corupției, singurul pedepsit și realmente târât ani de zile prin procese care, mie cel puțin, îmi par o răzbunare provenită dintr-o ură viscerală a celor care în cariera lor s-au împiedicat de Adrian Năstase. E greu de înțeles cum cel mai performant prim-ministru al României postdecembriste e acuzat de luare de mită materializată în termopane sau alte lucruri aduse din China. Să nu uităm statutul familiei Năstase, care încă dinainte de 1989 îl avea ca vârf pe tatăl Danei Năstase, fost ministru al agriculturii, ceea ce ne duce cu gândul că familia Năstase nu a fost una de nevoiași”, a spus Ciprian Florescu.

Liberalii neutri, PDL- „s-a făcut dreptate”

Şi purtătorul de cuvânt al PNL Gorj, Victor Banța, a avut o reacție „PNL nu poate comenta politic o decizie definitivă și irevocabilă a instanței de judecată. Uman discutând, privim cu compasiune ceea ce i se întâmplă lui Adrian Năstase și familiei sale.  Eu personal nu doresc nici celor mai mari dușmani să treacă prin asemenea situații”, a spus Banța.

Dinspre opoziție lucrurile au fost privite tot cu compasiune, dar cu mai multă libertate de exprimare. „Cei de la putere vor cataloga această sentință ca fiind una politică, pentru că atunci când e condamnat unul de la PDL spun și ei că Justiția și-a făcut treaba. Aș putea și eu să procedez la fel, dar dacă ținem cont că procesul durează de 8-9 ani, cred că lucrurile s-au cernut destul de mult, iar Justiția a avut suficiente probe ca să dea un astfel de verdict. Toată lumea știa că Guvernarea Năstase era cea mai coruptă, iar acum avem și o dovadă în acest sens. Oricum, în anii 90 era de neconceput să vezi după gratii pești așa de mari. În plan uman e regretabil, mai ales că nu a omorât pe nimeni, dar dacă asta e decizia instanței trebuie s-o respectăm”, a precizat Dan Vâlceanu, preşedintele PD-L Gorj.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: