Curge laptele! Urmează mierea…

Laptele a început sa curgă... pe ogoarele patriei noastre. Promisiunile lui Ponta & Crin sunt pe cale să se adeverească. Aș putea spune că ele s-au adeverit pe jumătate pentru că laptele curge, mai așteptăm să curgă și mierea. Doar că... această "bunăstare" nu-i rezultatul unor politici bine gândite, prin care banul public este bine drămuit și canalizat acolo unde performanța, valoarea, cinstea, moralitatea sunt repere pentru societate. Am rămas înmărmurit când am văzut un reportaj la TV în care fermierii aruncau laptele pe câmp, nu pentru că ar avea aflatoxină sau alte mucegaiuri tradiționale, ci pentru că el conține o sperietură indusă a populației consumatoare. Ăla micu’ de la Agricultură a ieșit ca tembelul și a dat cu mucii în laptele autohton, spunând că există suspiciuni că  anumite ferme  produc lapte cu aflatoxină. Așa cum a spus toată lumea, micuțul trebuia să se abțină până ar fi avut analizele confirmate și atunci ar fi trebuit să iasă și să ne spună că în cutare localitate, cutare fermier produce lapte cu ce conținut ar fi ieșit în urma analizelor. Atunci ar fi trebuit să ne spună ce mănâncă animalele din acea fermă, dacă proprietarul deține silozuri conforme pentru depozitarea furajelor etc. etc.  Dacă ar fi făcut așa,  nu am fi asistat la imaginile incredibile în care fermierii aruncă pur și simplu laptele pe câmp sau la canal.

Există o oarecare similitudine cu imaginea laptelui aruncat pe câmp, în timpul perioadei de Recesiune a anilor '30 din America, când prețul laptelui ajunsese la un nivel foarte scăzut, iar fermierii preferau să-l arunce decât să fie umiliți că produsul lor nu are valoare. La noi se încearcă astfel să se folosească produse de import, care aduc profit din comisioanele adăugate, în detrimentul producătorilor autohtoni cărora li se ia și puținii bani pe care-i adunau din vânzarea laptelui. După carnea de cal a venit cea de curcan și acum și laptele. Nu e rău, dar mă întreb, ministrul agriculturii românești pe cine apără,  pe fermierii pentru care s-a creat acest minister sau pe importatorii de carne și lapte care vor profita din plin de această neghiobie ridicată la rang de politică de stat? Cum apără ministrul  producția internă și cât de tembel să fii să ieși public și să arunci cu aflatoxina în populație înainte de a avea certitudini.

După toate astea mai vine și premierul și spune că sistează programul „cornul și laptele”, care se potrivește ca nuca în perete cu isteria declanșată. Și eu cred că acest program, la modul cum se desfășura la noi, era o risipă, dar asta e altă discuție care ar fi trebuit amânată măcar până trecea iufa cu laptele.  Poate că acest program ar trebui menținut la nivelul şcolilor unde învață copii ai căror părinți au o situație materială proastă. Dar ca să dai laptele străveziu  și cornul uscat unor copii care acasă mănâncă nu știu ce trufe mi se pare dovadă de ipocrizie.

Daniel Constantin este dator populației cu informații despre cine și de ce a pus în consum lapte infestat cu aflatoxină, iar fermierilor le este dator cu contravaloarea laptelui aruncat pe câmp și cu refacerea vadului pe care l-au avut înainte de isteria pe care singur a declanșat-o. După care poate să plece unde o vedea cu ochii sau la Institutul de Cercetări Alimentare pe care îl are în subordine și care a ajuns la șeful său de partid.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: