Daune pentru familia unui miner decedat la serviciu

Judecătoria Târgu Jiu a stabilit miercuri ce daune va primi familia unui miner din Complexul Energetic Oltenia, care a decedat la serviciu în 2015, când a fost pus să descarce cărbune dintr-un vagon înghețat. Tudor Burducea a murit în ianuarie 2015, după ce a fost lovit de un bulgăre de cărbune înghețat, în timp ce descărca un vagon.

Astfel, CE Oltenia trebuie să plătească în solidar cu doi șefi - Paliu Vlăduţ Virgil, Năboiu Constantin - suma de 100.000 de lei cu titlu de daune morale către Maria Burducea. În plus, aceasta va beneficia de 215 lei lunar, sumă calculată ca diferenţă între venitul minim pe economie şi cuantumul pensiei de invaliditate, începând cu data comiterii accidentului, respectiv 07.01.2015 şi în continuare.

O altă rudă, Ana Burducea, o să primească 100.000 de lei cu titlu de daune morale și o prestaţie periodică lunară de 623 lei lunar. Daune morale de 100.000 de lei au fost stabilite și pentru Burducea Constantin, iar Burducea Marian Marius o să primească 70.000 de lei. Decizia instanței din 23 octombrie nu este definitivă.

A fost și o anchetă penală în cauză, la acea vreme stabilind că nu au fost respectate procedurile privind descărcarea vagoanelor pe timp de îngheț. „Din procesul verbal de cercetare întocmit cu privire la cauza producerii evenimentului reiese că Societatea Complexul Energetic Oltenia SA nu a întocmit instrucţiuni proprii pentru a instrui salariaţii cu privire la modul de lucru în cazul în care cărbunele este îngheţat, vagoanele nu se pot descărca complet şi în ce situaţii se pot reintroduce în tunelul de dezgheţ. De asemenea, s-a reţinut că Societatea Complexul Energetic Oltenia SA nu a asigurat şi controlat cunoaşterea şi aplicarea de către toţi lucrătorii săi a măsurilor prevăzute în instrucţiuni existente, care prevăd interzicerea intrării în vagoane sau urcări pe încărcătură pe timpul manevrelor, astfel că se admitea în mod tacit intrarea în interiorul vagonului pentru a fi curăţat, fapt ce a concurat la producerea evenimentului”, au menţionat procurorii în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată.

Vizualizări: 6,150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: