De ce a rămas Cariera Roșia fără acord de mediu. Explicația ecologiștilor!

Curtea de Apel București a anulat săptămâna trecută Acordul de Mediu nr. 2/2016 care permitea extinderea carierei de cărbune Roșia, cea mai mare din România. Acțiunea a fost inițiată de ecologiștii de la Asociația Bankwatch România, iar decizia instanței i-a șocat pe oficialii Complexului Energetic Oltenia, mai ales că sunt astfel de procese și cu privire la alte cariere miniere.

Ecologiștii explică într-un articol publicat pe faracarbune.ro ce argumente au avut în instanță. “Asociația Bankwatch a semnalat în instanță o serie de probleme legate de emiterea acordului de mediu. În primul rând, nu a avut loc o consultarea reală a populației afectate, așa cum prevede legea, dezbaterea fiind anunțată și organizată la Primăria Fărcășești, aflată la 15 kilometri de cele mai afectate locuințe. Mai mult, cariera Roșia se află la 10 km de situl Natura 2000 Coridorul Jiului, și o serie de specii protejate urmau să fie afectate de această extindere, întrucât lucrările de extracție a cărbunelui afectează pânza freatică pe o distanță de 30 km. Nici impactul cumulat al celor 8 cariere care se extind în zonă nu este evaluat. Curtea de Apel nu a comunicat încă motivarea deciziei”, se arată în postarea de pe faracarbune.ro.

În cadrul carierei Roșia au fost deja exploatate 1457 de hectare până în 2016, când Complexul Energetic Oltenia a solicitat o extindere de 280 ha, din care 235 ha sunt păduri ce ar fi trebuit defrișate. “Cariera poate continua funcționarea în perimetrul existent, însă extinderea și defrișarea devin ilegale”, mai spun ecologiștii.

Aceștia vorbesc și despre fectele negative ale mineritului asupra sănătății localnicilor, care este afectată de praful de cărbune și de zgomot. “În Roșia de Jiu, una dintre cele mai afectate localități de extinderea carierei Roșia, pânza freatică a fost contaminată ca urmare a excavării la zeci de metri adâncime și oamenii a rămas fără apă potabilă, așa cum se poate vedea într-un clip produs de Asociația Bankwatch”, menționează sursa citată.

Vizualizări: 2,236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: