Soluția pentru a nu fi închisă Cariera Roșia

Termocentrala Rovinari nu poate funcționa la capacitate fără Cariera Roșia! Este semnalul pe care îl transmit, rând pe rând, liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia. Bogdan Bejinaru susține că singura soluție pentru ca această carieră să poată funcționa în această iarnă este să fie notată de guvernanți ca una vitală pentru Siguranța Energetică Națională. Un scenariu similar s-a petrecut și cu fostul depozit de cărbune de la Rovinari care a funcționat fără autorizație de mediu, tot în baza unei hotărâri de Guvern.

Bogdan Bejinaru a explicat, la Gorj TV, că, fără această carieră, este imposibil ca producătorul de energie din Gorj să asigure cantitatea necesară de energie mai ales în pragul iernii: „E cea mai mare carieră, cea mai mare producție. Și-așa aveau destule probleme colegii de la Roșia. Toți au rămas surprinși. Singura soluție este să fie făcută pe Siguranța Energetică Națională și băgată în exploatare indiferent că are sau nu autorizație de mediu, pentru că este posibil. Iarna bate la ușă. Termocentrala Rovinari, fără Roșia, nu poate funcționa la capacitate”.

Și nu este singura problemă din bazinul Rovinari. Celelalte două cariere, Tismana și Pinoasa, se confruntă cu probleme la rândul lor și trebuie luate măsuri urgente pentru ca siguranța energetică să nu fie afectată după decizia instanței de anulare a acordului de mediu pentru Cariera Roșia. „Carierele Pinoasa, Tismana nu vor da prea mult cărbune pentru că sunt în urmă cu descoperta. Problemele sunt foarte grave la ora actuală în bazinul Rovinari și în tot Complexul. Ce s-a întâmplat cu Roșia este nepăsarea noastră. Este vina clasei politice și a oamenilor care conduc CEO, în special Consiliul de Supraveghere, pentru ce se întâmplă acum cu certificatele de dioxid de carbon”, a mai adăugat Bogdan Bejinaru.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel București a admis cererea formulată de Asociația Bankwatch România de a anula avizul de mediu al Carierei Roșia.

Vizualizări: 3,114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: