A obligat CE Oltenia la plata orelor suplimentare din ultimii ani

Un salariat al Complexului Energetic Oltenia a dat în judecată compania pentru a-i fi plătite orele suplimentare lucrate în perioada 13 februarie 2015 -13 februarie 2018. Tribunalul Gorj i-a dat câștig de cauză și a obligat compania la plata sumei de peste 38.000 de lei.

Salariatul G.C. a arătat în instanță că a muncit peste durata normală de timpului de lucru de opt ore, dar și sâmbăta și diminica ori de alte sărbători legale. Acesta era încadrat ca șofer și a demonstrat cu foile de parcurs că a muncit peste program.

Salariatul a arătat că, “în zilele de sărbători legale a desfășurat activitate normală, iar angajatorul trebuia să asigure compensarea cu timp liber corespunzător, iar în situația în care nu se asigurau zile libere trebuia să acorde un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 % conform art. 142 alin. 1 si 2 din Codul Muncii”.

Potrivit art. 120 din Codul Muncii, "munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal este considerată muncă suplimentară". Angajatorul ar fi trebuit să compenseze cu ore libere plătite în termen de 60 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat, sau să îi plătească orele suplimentare.

Compania energetică a cerut respingerea acțiuni, motivând că pentru perioada februarie-mai 2015 a intervenit prescripția. Mai mult, juriștii CE Oltenia au susținut că “Plata orelor suplimentare solicitate de către reclamant nu are temei legal. Posturile suplimentare pe care reclamantul pretinde că le-a prestat trebuia a fi prestare în baza unei comenzi de lucru, semnate de către șeful ierarhic, posturile trebuiau a fi înregistrate în urma semnării suplimentare a condicii de prezență, însă nu exista o comandă de lucru, așa cum prevede art. 120 (1) din CCM aplicabil la vremea respectivă”.

Un expert independent a analizat situația și a constatat că salariatul a efectuat un număr de 1.939 ore suplimentare care nu au fost compensate cu timp liber și nici plătite corespunzător, așa cum dispun prevederile legale aplicabile. Tribunalul Gorj a decis să oblige CE Oltenia la plata către salariatul reclamant a sumei nete de 38.885,01 lei, sumă ce urmează a fi actualizată cu indicele de inflație la data plății efective. Compania mai are de plătit trei mii de lei cheltuieli de judecată. Sentința este executorie, dar poate fi apelată de CE Oltenia în termen de zece zile de la comunicare.

Vizualizări: 4,544

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: