Îngroziți că se poate închide Cariera Roșia. „Asta este soarta Complexului!”

Panică în rândul oficialilor din Complexul Energetic Oltenia și în rândul angajaților din Cariera Roșia, după decizia instanței de anulare a acordului de mediu pentru cea mai mare carieră a companiei. Sindicaliștii dau vina acum pe incompetența anumitor funcționari din companie, dar și pe unele organizațiile non-guvernamentale care “numai pentru mediu nu luptă”.

Cei de la Complexul Energetic Oltenia așteaptă motivarea deciziei instanței ca să știe dacă se mai poate face ceva, astfel încât să nu se ajungă la blocarea activității ori, mai rău, la închiderea carierei de care depinde funcționarea la capacitate maximă a Termocentralei Rovinari.

Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, a comentat decizia Curții de Apel Craiova: „Vor aștepta motivarea instanței, să vadă deficiențele care rezultă în urma acestei decizii, ca după aceea să înceapă să remedieze aceste probleme și să facă demersurile pentru obținerea acordului de mediu, să nu mai fie nicio problemă din punctul acesta de vedere. Oricum situația este una destul de delicată. Se vede încă o dată că există interese în zona aceasta, chiar a acestor ONG care numai pentru mediu nu luptă”.

Sindicalistul Constantin Crețan dă vina pe angajații nepricepuți din companie. „Datorită nepăsării unor șefi de prin Complexul Energetic Oltenia, pentru că ei nu se ocupă, nu urmăresc documente când trebuie făcute, când trebuie luate avize. Cei care trebuia să se ocupe au neglijat acest lucru și nu au luat avizele care trebuia. Se pare că e letargie totală prin Complex. Ar fi culmea să se închidă Cariera Roșia. Părerea mea este că se vor face demersuri și vor lua avizele. Există un plan de închidere a mineritului și cine nu e conștient de acest lucru înseamnă că nu își dă seama”, a declarat Crețan, la Radio Infinit.

Liderul de sindicat de la Cariera Lupoaia, Nicu Bunoaica, este de părere că acesta este începutul sfârșitului pentru minerit. „Probabil se va restrânge activitatea. Asta este soarta Complexului pentru că nimănui nu îi pasă de siguranța Sistemului Energetic Național”, a spus Bunoaica.

Dacă ar fi închisă Cariera Roșia, jumătate din cantitatea de energie produsă de Termocentrala Rovinari ar putea fi pusă în pericol. Asociația Bankwatch România a reușit să anuleze în instanță acordul de mediu eliberat în 2016 de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj după ce, până la Curtea de Apel București, toți judecătorii au fost de partea Complexului Energetic Oltenia.

Vizualizări: 5,285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: