Declarațiile de avere ale directorilor şi primarilor, publice și nu prea

Postarea pe internet a declarațiilor de avere pe care angajați ai statului cu diferite funcții trebuie să le completeze rămâne pe mai departe o problemă a instituțiilor publice din județ. Cu excepția unor instituții de la nivel de Târgu Jiu, în special din administrația locală și județeană, în cele mai multe domenii de activitate e multă tristețe atunci când e vorba de publicarea declarațiilor de avere și asta nu pentru că hârtiile ar arăta sărăcia angajaților la stat, ci pentru că pur și simplu acestea nu sunt făcute publice.

Sistemul sanitar poate fi considerat unul în care problema respectivă este nerezolvată de ani de zile, fie că e vorba de Casa de Sănătate, de Direcția de Sănătate Publică sau chiar de Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Doar noul manager Tiberiu Tătaru și-a postat în aprilie, la instalare, documentul prevăzut de lege, din acesta reieșind că fostul șef de la sanatoriul TBC Dobrița a fost plătit anul trecut cu circa 70.000 de lei, suma fiind mai mare decât cea încasată de președintele Consiliului Județean Gorj. În rest, vechii sau noii subordonați ai lui Tătaru rămân protejați de ochii indiscreți ai celor dornici să vadă cine se află în fruntea celui mai mare spital din județ. În celelalte spitale din Gorj declarațiile de avere ale șefilor sunt la fel de „noi” ca ale colegilor de la Târgu Jiu, aceștia urmând cu brio exemplul capitalei de județ.

Unele primării nici măcar nu au site

La fel stau lucrurile și în privința edililor, primarii ferindu-se să își publice averile pe internet, deși la nivel de județ lucrurile stau invers, șefii acestora fiind un exemplu la capitolul respectiv. Primarii din Novaci și Târgu Cărbunești sunt o excepție, în timp ce la polul opus se află Primăria Tismana, care nu poate fi identificată pe internet cu un site propriu… Astfel, conform declarației de avere, edilul de la Novaci, Dumitru Leuștean, a încasat anul trecut puțin peste 61.000 de lei, aproape dublu față de colegul său de la Târgu Cărbunești, Mihai Mazilu, ale cărui venituri au trecut cu greu de 31.000 de lei.

Pentru cei interesați de problema transparenței în instituțiile publice din Gorj merită studiate și declarațiile de avere ale judecătorilor și procurorilor din județ, acestea trebuind afișate, e drept, pe un site specializat de la nivel de București, unde actualizările par să se facă odată la câțiva ani. Cei care vor căuta declarațiile de avere ale oamenilor care împart dreptatea pe meleagurile Gorjului vor constata că toate documentele de acest gen au fost completate în perioada în care vechiul Cod Penal era-n floare, postarea pe site a declarațiilor reprezentând o restanță de câțiva ani a oamenilor în robă, spre deosebire, de exemplu, de polițiști, unde documentele respective sunt puse într-o bază de date foarte ușor accesibilă pentru oricine, IPJ Gorj putând fi dat ca exemplu la acest capitol de transparență.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: