Deconturi umflate pe „spatele“ bisericilor şi monumentelor din Slivileşti

Plăți nelegale, erori de calcul, lucrări neexecutate. Asta au descoperit reprezentanții Curții de Conturi la majoritatea obiectivelor de investiții din Slivilești. Din constatările la fața locului reiese că lucrătorii executau mai puțin decât era prevăzut, situațiile fiind chiar hilare în anumite cazuri.

Curtea de Conturi Gorj a descoperit în urma unui control efectuat în anul 2011 la Primăria Slivilești o serie de nereguli, printre care și plăți nelegale la lucrări de construcții, stabilind întinderea prejudiciilor la suma totală de 434.211,6 lei. Cele constatate sunt valabile pentru anul 2010 şi s-a dispus luarea măsurilor privind recuperarea acestora, inclusiv a foloaselor nerealizate.

Deconturi de ciment şi gresie

Spre exemplu, atunci când la Slivilești s-a luat decizia construirii unui monument, muncitorii au prestat mai puţin decât trebuia. După finalizarea edificiului s-a constatat că nu au fost efectuate mai multe lucrări decât cele prevăzute prin caietul de sarcini și preluate în situația de lucrări decontată. În loc de 40 mc de ciment se folosiseră doar 30 mc, a fost realizat un trotuar din pavele de 5 mp față de 20 mp și s-a pardosit cu gresie doar o suprafață de 6 mp, în comparație cu cei 20 mp prevăzuți. Tot din capitolul ”Nu s-a efectuat cât s-a decontat” face parte și investiția de la Biserica Ortodoxă Șiacu, unde s-a constatat că lucrătorii au dat cu glet doar pe exteriorul bisericii, adică pe o suprafață de 340 mp și nu pe 832 mp, cât s-a decontat. Abaterile au fost de 8.639 lei.

Constructorii au uitat să termine lucrarea

Interesante sunt și așa-zisele investiții efectuate la Școala Generală Slivilești. Lucrările la obiectul de investiții ”Extindere și modernizare grup social, centrala termică, împrejmuire și alei la Școala Generală Slivilești” ar fi fost demne de laudă dacă ar fi fost realizate. Numai că atunci când a venit vorba de împrejmuire constructorul nu a mai catadicsit să refacă fundațiile din beton și le-a păstrat tot pe cele existente, înlocuind numai plasa, iar la categoria de lucrări Construcții grup sanitar și centrală termică, din totalul de 520 mp izolații termice s-au executat 60 mp. Abaterile sunt de 10.111 lei. Dar acestea nu ar fi singurele lucrări neefectuate pentru care s-au plătit sume importante din bugetul local. ”Din analiza situațiilor de plată și în urma inspecției de pe teren s-a constatat că la obiectivul de investiții Modernizarea drumuri comuna Slivilești au fost efectuate plăți nelegale, rezultate din erori de calcul, nerespectarea prețurilor unitare din ofertă, dublare articol deviz și cantități de lucrări neexecutate”, se arată în raportul Curții de Conturi. În acest caz abaterea se ridică la 291.459 lei.

Sporuri încasate ilegal

În acest timp primarul Sorin Bucurescu și încă patru funcționari publici se bucurau de primirea sporului de dispozitiv, în procent de 25% din salariul de bază. ”Nerespectarea reglementărilor legale în efectuarea cheltuielilor de personal a condus la acordarea în perioada 2008-2011 a sporului de dispozitiv în procent de 25% din salariul de bază unui număr de patru funcționari publici și primarului, în baza unor hotărâri judecătorești care au fost date pentru acordarea acestor drepturi pe perioadă determinată, aceștia beneficiind în continuare de aceste drepturi, în baza dispozițiilor emise de primar”, mai reiese din raportul Curții de Conturi. În acest caz abaterea se ridică la 65.957 lei.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: