Demersuri pentru investiţii de milioane de euro la Peştişani

Administraţia locală din comuna Peştişani a pregătit mai multe proiecte pentru care încercă să obţină finanţare din fonduri europene. Este vorba de modernizarea unor drumuri importante din punct de vedere turistic, dar şi de reabilitarea unor clădiri culturale. În paralel, primăria a demarat procedurile şi pentru investiţii pe fonduri de la bugetul local.

Unul dintre proiectele realizate de primăria Peştişani care a fost depus în vederea obţinerii finanţării prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este cel privind modernizarea a circa 5 km de drum, tronsoane importante din punct de vedere turistic. Unul dintre acestea este drumul Peștișani-Hobița, asfaltat în 1977, iar de atunci şi până în prezent s-au mai făcut doar plombări. "Am lucrat în cursul anului 2015 la un proiect pe asfaltare, finanţat prin Măsura 72, este vorba de drumul Peștișani-Hobița, DC96 până la intersecția spre Seuca, DC134 care merge prin fața Casei Memoriale Constantin Brâncuși, și un DS care pleacă din DC 96, care merge până în capătul satului Hobița, spre Telești. Este vorba de modernizarea acestor drumuri, cu rigole, podețe. Proiectul a fost depus, sesiunea de depunere este până în 18 decembrie, dar de acum două săptămâni s-a închis. Noi depusesem proiectul deja, a fost pe zonele montane, al 10-lea proiect depus pe țară, din 58 disponibile. Proiectul va intra în evaluare. Am scos un punctaj chiar foarte bun și sunt convins că o să obținem finanțarea. Sperăm ca anul viitor să începem lucrările. Investiția se ridică la 1 milion de euro", a declarat Florin Pavel, primarul comunei Peștișani.

Autoritățile speră ca o dată cu modernizarea acestor drumuri să crească și numărul turiștilor în zonă.     

Drumuri secundare, asfaltate pe fonduri locale

Nici drumurile secundare din comună nu au fost omise de autoritățile locale. În circa două săptămâni vor fi demarate lucrările de asfaltare a DS29, care are o lungime de 300m, care face legătura între DN67D și DJ 672. Investiția se ridică la 110.000 lei, fonduri de la bugetul local. Totodată, primăria pregătește proiectele pentru asfaltarea altor patru drumuri secundare din Peștișani, Frâncești și Brădiceni. Autoritățile și-au propus ca până la finele anului măcar unul dintre acestea să fie asfaltate, tot din fonduri de la bugetul local.  

Căminul cultural din Brădiceni va fi reabilitat

Tot prin PNDR autoritățile locale și-au propus să reabiliteze căminul cultural din satul Brădiceni. Investiția se ridică la 500.000 de euro, fără TVA. "Este vechi, de prin anii '50. A mai fost reparat de către primărie dar acum există posibilitatea pe proiect să fie modernizat, să i se facă grupuri sociale în interior, încălzire centrală, gresie, faianță, scenă, acoperiș și dotări. Pe proiect se poate achiziționa și aparatură de sonorizare, instrumente muzicale, costume populare, pentru că avem copiii din ansamblul de dansuri. Sperăm ca până la finele anului să finalizăm documentația să depunem proiectul spre finanțare ", a precizat primarul din Peștișani.

Autoritățile speră să obțină finanțare și pentru finalizarea lucrărilor la căminul cultural de la Peștișani, proiectul fiind depus spre finanțare la Compania Națională de Investiții (CNI).

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: