Demisie, părăsire politică sau grevă parlamentară?!

Când am auzit că opoziţia vrea să-şi dea demisia din Parlament ca semn al  profundei nemulţumiri faţă de politica Guvernului, preşedintelui şi mai ales faţă de partidul principal de la putere, eu chiar am crezut că se vorbeşte serios. Mi-am zis: uite domnule, ăstora chiar le pasă de noi muritorii şi-şi sacrifică mandatele lor ca să ne fie nouă un pic mai bine!

Nici n-am apucat să mă satur de uimire că au întors-o şi ne-au spus că nu mai demisionează, că se mai gândesc, că nu-i pot lăsa singuri pe cei de la putere în Parlament că o să moară de urât etc. Singura care a zis că demisionează şi chiar a demisionat a fost deputata Săftoiu, care nu s-a mai răzgândit şi care merită tot respectul măcar pentru acest lucru. După faza cu răzgândeala a urmat cea cu greva. Am zis că tot e bine că pe timpul grevei n-o să-i plătească nimeni şi se fac economii la buget. La asta s-au gândit şi ei şi s-au răzgândit din nou. Nu se făcea! Unii aveau rate la bănci că făcuseră credite să-şi plătească oamenii campania electorală. Bietul Ghişe de la Braşov plăteşte 500 de euro pe lună! De unde să-i mai plătească dacă intră în grevă?

După lungi consultări s-a ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să adopte soluţia struţo-cămilei.  Adică nici să nu se ducă la serviciu, dar să ia şi banii. Aşa ne-a explicat fostul ministru Nicolaescu: nu intră în grevă, ci în părăsirea politică a Parlamentului. Dacă nu ştiţi cum e asta vă spune tot el. Se duc dimineaţa la Parlament, semnează condica de prezenţă ca şi când ar fi la serviciu şi după aceea pleacă fiecare pe unde are treabă, ba să protesteze, ba să facă o mică ciupeală, fiecare după posibilităţi. În acest timp, vor încasa indemnizaţiile de parlamentari ca şi când s-ar snopi cu munca!

N-am priceput nimic din protestul acesta şi i-aş întreba care este obiectul acestui fel de protest, ce revendicări au domniile lor şi faţă de cine?! Parlamentarii sunt parte a legislativului, adică ei fac legile faţă de care ar trebui să aibă cel mai mare respect. Parlamentarii opoziţiei ar trebui să ştie că regula normală  este ca durata unui mandat  să fie aşa cum apare în Constituţie. Anticipatele sunt excepţia. De ce noi - în calitate de cetăţeni cu drept de vot - am susţine activarea excepţiei? Ce câştigăm cu asta, un guvern USL? Ce obiective declarate, anunţate, dezbătute şi nuanţate are opoziţia? Că dacă le-am şti poate am fi de acord să votăm un guvern de-al lor. Dacă opoziţia va reuşi să răspundă la aceste întrebări ar fi loc de discuţii, altfel nu e loc decât de alte strâmbături.

Întotdeauna este bine să nu-ţi doreşti cu voce tare ceva că rişti să ţi se întâmple. De ce se sperie Nicolaescu şi opoziţia, adică de alegeri anticipate în 280 de circumscripţii rămase libere dacă parlamentarii ar demisiona, legea de modificare a Constituţiei şi refacerea cvorumului prin metoda tradiţională de cumpărare de parlamentari de către putere ar putea fi acum mai actuală ca oricând.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: