"Demiterea directorilor e o măsură stalinistă"

Deputatul liberal Dan Ilie Morega critică dur demiterea în masă a tuturor directorilor de servicii deconcentrare şi afirmă că aşa ceva nu s-a întâmplat nici în perioada stanilistă. De la sfârşitul săptămânii trecute toţi şefii cei vechi de servicii deconcentrate sunt în preaviz, Guvernul dorind să-şi pună proprii oameni în posturile de conducere din teritoriu.

Liderul PNL Gorj a avut o reacţie similară cu cea a şefilor săi de partid, la Bucureşti şi Crin Antonescu, dar şi Ludovic Orban având declaraţii dure la adresa deciziei guvernanţilor actuali de a-i rade din posturi pe şefii aflaţi pe posturi cel puţin din perioada când liberalii erau la putere. La nivel de judeţ, Morega spune că partidul său a menţinut în funcţii de conducere directori ai PSD şi ai PDL în cei doi ani de guvernare, fără să amintească despre acei lideri ai PDL care au fost zburaţi din minerit şi trimişi direct din şomaj printr-un comunicat de presă emis într-unul din cazuri la final de săptămână. El spune că directorii demişi acum au şi statut de funcţionari publici şi nu pot fi schimbaţi atât de uşor de pe posturi. Parlamentarul consideră neconstituţională şi drept un mare abuz ordonanţa care permite astfel de schimbări, Morega spunând că niciodată în România nu s-a întâmplat ca toţi şefii de servicii deconcentrate să primească preaviz pentru eliberarea din funcţie.

 Schimbări făcute la grămadă

 Toţi şefii de servicii deconcentrate din Gorj sunt în preaviz de vineri şi vor fi nevoiţi să susţină concursuri pentru ocuparea funcţiei de conducere în 30 de zile, după cum spune subprefectul Liviu Andrei, cel care, din partea Instituţiei Prefectului, coordonează activitatea serviciilor deconcentratela nivel de judeţ. Andrei afirmă că în 30 de zile partidele politice îşi vor trimite proprii reprezentanţi la concursuri şi, astfel, îşi vor putea pune proprii oameni în posturile de conducere. Subprefectul spune şi că PSD şi PDL vor trebui să nu se mai certe la Gorj şi să încheie un protocol pe care să îl respecte, Andrei afirmând că în cazul în care filialele nu se vor înţelege numirile vor fi făcute direct de la nivel central.
Cele două filiale au negociat la începutul anului circa 40 de posturi de conducere la nivel de judeţ, dar ulterior PSD nu a mai recunoscut protocolul respectiv. Filiala Gorj a PSD a făcut înainte de Paşte unele schimbări de directori, instalându-şi proprii reprezentanţi la Autoritatea de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar, Direcţia Agricolă, APIA, CAS Gorj şi Direcţia Silvică.

 Preavizele nu au ajuns la interimarii cei noi

 Doi dintre şefii instalaţi interimar la ASP Gorj şi Inspectoratul Şcolar, respectiv, dr Marius Boeriu şi prof Nicolae Mergea, au declarat că ei nu au primit nicio decizie de preaviz. "Eu tocmai mi-am terminat programul, ştiu că sunt alţi directori de la nivel de judeţ care au primit asemenea preavize, iar dacă vine şi la mine nu va fi nicio problemă, deşi mă gândesc la faptul că sunt interimar şi oricum va fi organizat un concurs", a menţionat vineri după-amiază Marius Boeriu, şeful Autorităţii de Sănătate Publică Gorj.
 În schimb, şeful Gărzii Financiare din judeţ, Traian Iana, şi adjunctul său, Ion Pupăzan, au fost vineri la Bucureşti, după ce în cursul nopţii de joi spre vineri au primit prin fax deciziile de preaviz. "Am mers împreună la Bucureşti pentru a lua preavizul în original, după ce am fost chemaţi de şefii noştri ierarhici. Nici eu, nici colegul meu nu ne-am hotărât dacă participăm la concurs, avem după lege 30 de zile la dispoziţie pentru a ne decide. Oricum avem posibilitatea de a rămâne pe funcţii de execuţie pe posturi vacante şi în următoarea lună vom lua o hotărâre. Am discutat cu colegii de la Finanţele Publice şi am înţeles că şi ei au primit preavizele pe fax, dar, deocamdată, ei nu au fost chemaţi la Bucureşti pentru a lua şi originalele", a menţionat corespondentului Mediafax fostul şef al Gărzii Financiare Gorj, comisarul şef Traian Iana.

 Iliuţă e cu gândul la concurs

 De asemenea, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Gorj, dr Ion Iliuţă, a precizat că vineri a primit decizia de preaviz şi că este decis să se prezinte la concurs. "Din câte am înţeles eu, nu va fi chiar un concurs, ci va trebui prezentat mai degrabă un proiect managerial, proiect pe care eu l-am întocmit încă de acum cinci ani, deşi atunci nu mi-l cerea nimeni, dar pe care l-am aplicat de la instalarea pe post pentru a avea performanţă la instituţie. Avem rezultate bune în aceşti ani şi, în acest context, evident, doresc să îmi continui munca, deci mă voi prezenta la concurs atunci când el va fi organizat", a menţionat Iliuţă.


Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: