"Sabotaj" PSD la o şedinţă cu secretar de stat PDL venit la Târgu Jiu

Secretarul de stat Maria Pârcălăbescu, din Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, a venit ieri la Târgu Jiu pentru a le explica oamenilor de afaceri cum pot să acceseze fonduri europene, numai că, la întâlnirea organizată în mare parte de şefi PSD din judeţ, sala a rămas mai mult goală. Oaspetele avea un mic "defect", culoarea portocalie a partidului, disputele politice din judeţ ajungând acum să influenţeze negativ, evident, afacerile ce ar putea fi dezvoltate cu banii Uniunii Europene.

Fără să ştie ce o aşteaptă în sala de la teatrul dramatic, Maria Pârcălăbescu a avut parte de un mic incident înainte de a ajunge la teatru. Mergând pe Victoria, demnitarul venit din capitală şi-a pierdut pantoful pe betonul turnat prin centrul municipiului. Pârcălăbescu a primit imediat ajutor de la preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, şi de la şeful Camerei de Comerţ şi Industrie, Viorel David, care, aflându-se în apropierea sa, i-au oferit un sprijin până la recuperarea pantofului cu toc. Călinoiu a fost extrem de amabil pe parcursul vizitei, la fel ca şi prefectul Ion Florescu, cei doi primindu-şi musafirul cu toată deschiderea, deşi, la capitolul organizare chiar secretarul de stat ne-a precizat că a rămas cu un gust amar despre care vom vorbi ceva mai încolo.
 Maria Pârcălăbescu este secretar de stat în ministerul pentru IMM-uri şi a venit la Târgu Jiu să le vorbească primarilor şi oamenilor de afaceri din Gorj despre cum pot să acceseze mai uşor fondurile europene nerambursabile. În sala în care aceasta şi-a prezentat sfaturile şi recomandările, aproape jumătate din scaune erau neocupate, deşi Pârcălăbescu a menţionat că se aştepta să fie prezenţi acolo şi participanţi din alte judeţe ale Olteniei. Secretarul de stat este membru PDL, în timpul pledoariei sale din sala teatrului dramatic venind şi Maria Moţa, şefă a Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Moţa, ca şi Pârcălăbescu, a fost primită cu amabilitate de Ion Călinoiu, deşi, până acum, între cei doi au existat numeroase dispute politice. 
 
 Vizită în anonimat

 Vizita respectivă a fost oricum aproape deloc mediatizată, lucru pe care, de regulă, nu li se întâmplă oficialilor PSD Gorj atunci când judeţul este vizitat de vreun coleg de-al lor de la Bucureşti. În mod surprinzător, venirea unui demnitar de la Bucureşti, mai ales dinspre PSD, ajunge uşor pe prima pagină a presei locale, de data aceasta despre sosirea lui Pârcălăbescu nespunându-se nimic oficial până ieri după-amiază. Şi mai interesant este că soţul Mariei Pârcălăbescu, un om de afaceri cu sute de angajaţi în diferite oraşe din ţară, este originar din Gorj, mai exact din zona Scoarţei. Aşadar, secretarul de stat ştie judeţul cel puţin prin prisma vizitelor la socri, motiv pentru care spune că a şi dorit să îi ajute pe oamenii de afaceri de aici să acceseze fonduri europene.
 "Am un gust amar după experienţa de la Târgu Jiu pentru că nu am plecat cu bucurie de la această conferinţă. Autorităţilor locale nu am ce să le reproşez pentru că s-au purtat cu amabilitate faţă de mine, nimic de reproşat. Mă pune însă pe gânduri faptul că oamenii de afaceri nu au fost prezenţi în sală. Nu ştiu din ce motive nu au venit, dar eu pentru dumnealor am plecat de la Bucureşti, pentru a le explica oportunităţile pe care le au la începutul lunii viitoare în a depune proiecte şi a atrage fonduri structurale. Eu nu am venit aici ca reprezentant al PDL, dacă asta s-a interpretat cumva, dar e păcat că acest judeţ nu foloseşte oportunităţile care sunt în acest moment. Am fost în aproape toate judeţele din ţară şi, din păcate, trebuie să o spun că la Gorj am avut dezamăgirea cea mai mare în privinţa participanţilor la conferinţa pe care am susţinut-o. Din fericire judeţul este unul extrem de frumos şi vă asigur că îmi voi petrece Paştele pe aceste meleaguri", ne-a menţionat Pârcălăbescu.

 Moţa bănuieşte ceva

 Celălalt secretar de stat prezent ieri pe scena teatrului dramatic a fost Maria Moţa, şefa organizaţiei de femei a PDL Gorj. Aceasta a întârziat câteva minute şi, la urcare, în văzul asistenţei din sală, puţină la număr e drept, Ion Călinoiu a fost un gentleman adevărat, sărutându-i mâna într-un gest de neconceput în perioada campaniei electorale. Moţa nu a uitat însă trecutul şi a privit în sala goală pentru a-şi da seama de faptul că, în spatele zâmbetelor social-democrate se ascundea un mic sabotaj, altfel neexplicându-se de ce Pârcălăbescu a trebuit să vorbească mai mult unor scaune goale, mai ales că edilii PSD din judeţ fuseseră şi ei pe la Târgu Jiu în cursul zilei.
 "Evident că m-a nemulţumit felul cum a fost întâlnirea organizată, pornind de la completa nemediatizare, până la numărul celor prezenţi în sală. Trebuie să o spun că organizarea ţinea de reprezentanţii PSD din administraţia locală. Doamna Maria Pârcălăbescu reprezintă principala verigă între oamenii de afaceri şi Guvern. Dumneaei a venit aici pentru a prezenta oportunităţile pe care le au şi oamenii de afaceri din Gorj în a atrage fonduri europene, despre politică nefiind vorba vreo clipă. E adevărat că în sală au fost primari ai PDL, chiar şi câţiva din PSD, prea puţini însă faţă de câţi sunt şi care ieri nu au fost canalizaţi spre această întâlnire, deşi, din câte ştiu, cu câteva ore înainte, avuseseră o întâlnire de partid. Eu sper ca doamna Pârcălăbescu să rămână o persoană deschisă şi să îi ajute şi pe oamenii de afaceri de la noi din judeţ pentru că fondurile există şi este păcat că cei de la noi nu se implică în a fructifica oportunităţile momentului. Banii europeni se vor da la începutul lunii mai pe principiul primul venit, primul servit, dar ai noştrii nu au venit ieri nici măcar să afle acest lucru şi e mare păcat pentru că vedem cu toţii care sunt efectele crizei", spune Moţa.

 Repede la fondurile UE

 Una peste alta, Maria Pârcălăbescu le-a spus puţinelor persoane prezente în sală că actualul Guvern a reuşit să simplifice foarte mult procedurile de accesare a fondurilor europene. De luna viitoare se dau banii pentru IMM-uri, sumele fiind de la câteva zeci de mii de euro la câteva milioane bune, documentaţia cerută nemaifiind la fel de stufoasă ca pe vremea proiectelor Phare. Gorjul nu pare însă pregătit să valorifice astfel de oportunităţi şi, din nefericire, la sfârşitul anului vom auzi iarăşi oficialii judeţului vorbindu-ne despre cum a crescut şomajul pe malul Jiului, ca efect al crizei. Deja faţă de anul trecut avem un şomaj cu mult mai mare, pentru următoarele luni se anunţă noi reduceri de personal de ordinul sutelor şi, în aceste condiţii, n-ar mai trebuim să ne mirăm că în timp ce alţii reuşesc să se descurce şi în vremuri grele, Gorjul se afundă şi mai mult în mocirla roşie în care se scaldă de două decenii.


Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: