Depozitul ecologic, neprofitabil pentru investitor

Depozitul ecologic de la Bârseşti s-a dovedit a fi o investiţie păguboasă pentru firma austriacă UEG Mediu, în principal din cauza cantităţilor mult prea mici de gunoi primite spre depozitare, în comparaţie cu cele prevăzute în caietul de sarcini.

Nemulţumirea celor de la UEG este îndreptăţită de statistici, care arată că din cele peste 100.000 tone/an din deşeurile care există în Gorj, până în prezent doar 25.000 tone au ajuns în depozit. Inaugurat în noiembrie 2008, depozitul ecologic a devenit funcţional în urmă cu un an de zile, după obţinerea autorizaţiei de mediu.

Nici nu şi-au amortizat investiţia

Cu o investiţie iniţială de 3.000.000 euro, reprezentanţii UEG Mediu declară că momentan nici nu poate fi vorba de o recuperare a cheltuielilor de investiţie, întrucât veniturile înregistrate sunt mult prea mici. Leo Kroneder, administratorul firmei, spune că încă din primul an au fost înregistrate pierderi semnificative: „În 2009 am pierdut aproape 600.000 lei pentru că nu am primit cantităţile promise spre depozitare. Chiar dacă aceste cantităţi există în realitate, autorităţile publice responsabile n-au luat nicio măsură pentru a colecta şi a aduce gunoiul la depozitul de la Bârseşti”. Cât despre amortizare, aceasta se face în termen de 6-20 ani, în concordanţă cu legile financiare. Pentru că a pornit practic cu stângul şi are mari probleme cu acoperirea cheltuielilor şi a salariilor lunare, firma austriacă nu este foarte optimistă în privinţa recuperării investiţiei prea curând. Mai mult, s-a ales şi cu o amendă din partea Gărzii de Mediu pentru că nu avea documentaţia necesară pentru închiderea vechii gropi de gunoi din municipiu. Referitor la acest aspect, administratorul UEG doreşte să atragă atenţia asupra faptului că instituţia de control ar trebui să-şi canalizeze mai degrabă atenţia spre cei care aruncă gunoiul oriunde, fără să li se întâmple nimic.

Tarif unic pentru depozitarea gunoiului

În curând, s-ar putea aplica o taxă unică pentru gunoi, astfel încât să nu mai existe nemulţumiri legate de tarifele percepute diferenţiat în localităţile judeţului.  Dacă anul trecut s-a convenit cu Primăria Târgu-Jiu ca tarifele pentru populaţie să fie reduse de la 17, 1 la 12 euro _ tva până în luna noiembrie 2009, acum se poartă discuţii pentru fundamentare unui tarif unic pentru tot judeţul. Conform declaraţiilor reprezentanţilor UEG, tarifele sunt stabilite prin contract de cesionare, iniţial fiind prevăzute patru tarife diferite pentru persoane fizice şi agenţi economici din Târgu-Jiu, respectiv persoane fizice şi agenţi economici din alte localităţi. Leo Kroneder afirmă că tariful se stabileşte în funcţie de trei componente, reprezentate de venit, cheltuieli şi amortizare: „Am realizat acest depozit prin fonduri proprii, fără să primim nicio subvenţie şi chiar din primul an am avut costuri în plus de 270.000 euro, adică 150.000 euro pentru amortizarea la o perioadă de 20 ani şi 120.000 euro pentru dobânzi. Tarifele actuale sunt la fel pentru populaţie, doar pentru deşeurile provenite din afara municipiului se adaugă 1,4 euro/tonă contribuţie contractuală”. Mai mult, „cârcotaşii”  trebuie să ştie că tarifele în Târgu-Jiu sunt mai mici pentru că aici cantităţile depuse sunt mai mari. Tarife asemănătoare cu cele din Gorj există şi-n alte oraşe, precum Arad şi Craiova (între 17-22 euro/tonă), dar există şi depozite din ţară cu tarife cuprinse între 8 şi 11 euro, generate de cantităţile mult mai mari depozitate şi de faptul că nu trebuie să suporte cheltuieli de amortizare. Depozitul ecologic este structurat pe opt celule de depunere a deşeurilor, iar după ce va fi umplută cu gunoi prima celulă care se întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare, vor fi deschise şi următoarele, în acest fel estimându-se o durată de funcţionare a gropii ecologice  de 40 de ani.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: