Deputatul Militaru propune un alt tip de buget pentru anul 2010

Deputatul PDL, Severus Militaru, propune Parlamentului mai multe soluţii pentru o altfel de construcţie bugetară.

România este codaşă în Europa în ceea ce priveşte ponderea veniturilor bugetare în produsul intern brut, cu peste zece procente mai puţin decât se înregistrează în celelalte ţări membre UE. Deputatul de Gorj, Severus Militaru apreciază că în această situaţie orice guvern, indiferent de culoarea sa politică, va continua să facă economii şi să reducă cheltuielile bugetare, în loc să procedeze la o mărire a veniturilor la buget.

Diminuarea evaziunii fiscale

Una dintre ele este ajustarea urgentă a Codului fiscal, asigurându-se prin aceasta ameliorarea actualului sistem fiscal şi diminuarea la maximum a evaziunii fiscale. Vinovate de situaţie sunt – spune Militaru – organele abilitate ale Ministerului de Finanţe, care ar trebui radical reorganizate, astfel încât să devină ajutoare reale ale bugetului de stat şi nu ale propriilor buzunare. În acest context, deputatul de Gorj a amintit colegilor parlamentari că “absolut toţi agenţii economici, la fel ca şi cetăţenii, cunosc foarte bine practicile şi “tarifele” Gărzii Financiare”.

Stop cheltuirii banilor publici fără rost

Shimbarea  metodologiei care stă la baza construcţiei bugetare şi corelarea cu obiectivele multianuale sectoriale de dezvoltare naţională este încă una din soluţiile pe care Militaru a solicitat să fie luate în calcul pentru  bugetul anului 2010. Nici demnitarii publici care permit execuţii bugetare deficitare nu au fost uitaţi, deputatul arătând că “ar putea foarte simplu să fie sancţionaţi penal pentru dezechilibrele care li se impută, pentru faptul că banii respectivi sunt bani publici”.

Specialiştii în economie prognozează o relansare a creşterii economice tocmai pentru a doua jumătate a anului viitor, iar modificările anumitor indicatori vor obliga orice cabinet aflat la guvernare să facă rectificări bugetare, pozitive sau negative, chiar şi de mai multe ori în timpul anului. Cauza sunt dezechilibrele create de unele componente ale administraţiei – explică parlamentarul de Gorj, administraţii care nu-şi eşalonează corect cheltuirea resurselor alocate.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: