Despăgubiri pentru serele şi solariile distruse de zăpadă

Peste 30 de gorjeni vor primi despăgubiri din partea Ministerului Agriculturii pentru refacerea serelor şi a solariilor distruse de căderile masive de zăpadă din perioada ianuarie-februarie. Persoanele fizice vor primi 18 lei/mp pentru geamuri şi 2,25 lei/mp pentru foliile din plastic. Cererile de sprijin financiar vor trebui transmise Direcţiei Agricole până la data de 29 iunie.

Ministerul Agriculturii va acorda producătorilor de legume ale căror sere şi solarii au fost afectate de căderile masive de zăpadă din lunile ianuarie şi februarie sume compensatorii în valoare totală de 8,52 milioane lei (1,9 milioane euro), de la bugetul de stat. La nivelul judeţului Gorj, au fost afectaţi peste 30 de producători agricoli, zăpada şi a viscolul spărgând  geamuri de sere cu o suprafaţă totală de 551,5 mp şi rupând folii din plastic pentru solarii de 30.506 mp. “La nivelul judeţului Gorj, din totalul de 0.73 hectare de sere a fost distrusă o suprafaţă de 551,5 mp, iar din totalul de 5,93 hectare de solarii a fost afectată o suprafaţă de 30.506 mp. Recent am primit la sediul instituţiei un document prin care se anunţă elaborarea proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru alocarea de sume compensatorii prin acordarea unui ajutor de minimis care să compenseze valoarea estimativă a pagubelor produse la materialele de acoperire a spaţiilor protejate”, a declarat Ion Popescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj. De această schemă de ajutor vor beneficia două categorii de producători agricoli - persoane fizice, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi firme.Persoanele fizice vor primi 18 lei/mp pentru geamuri şi 2,25 lei/mp pentru foliile din plastic. Sumele sunt mai mari pentru celelalte categorii de beneficiari (24 lei/mp pentru geam şi 3 lei/mp pentru folie plastic). Într-un comunicat de presă, Ministerul Agriculturii arată că pentru producătorii agricoli persoane fizice cuantumul compensaţiilor este diminuat cu 25% întrucât aceştia nu sunt plătitori de TVA. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de 8,52 milioane lei (circa 1,9 milioane euro) şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare acordate MADR. Cererile de sprijin financiar trebuie transmise Direcţie Agricole până la data de 29 iunie. Proiectul de HG este în proces de avizare în regim de urgenţă la ministere.

CONDIŢII

Pentru a putea fi despăgubiţi de către Ministerul Agriculturii, proprietarii de sere şi solarii trebuie să fi sesizat primăriile din localităţile respective în legătură cu pagubele produse de zăpadă şi viscol. “Solicitanţii de sprijin financiar sunt eligibili dacă sunt înscrişi la Registrul Agricol deschis la primăriile unde se află suprafeţele de teren cu spaţii protejate şi dacă au depus la primării o înştiinţare pe propria răspundere privind spaţiile protejate afectate de fenomenele meteorologice din perioada ianuarie-februarie”, a mai precizat Ion Popescu. 

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: