Despăgubirile pentru agricultori, mai mult decât simbolice

Doar o sută de lei la hectar! Atât primesc agricultorii gorjeni, ale căror culturi au fost calamitate de seceta din această vară. Oamenii spun că suma este nesemnificativă, în comparaţie cu pierderile avute. Direcţia Agricolă Gorj primeşte cereri pentru acordarea ajutoarelor financiare până la data de 15 octombrie.

Producţie slabă, bani cheltuiţi degeaba, luni întregi de muncă şi hambare goale. Cu asta s-au ales anul acesta agricultorii gorjeni din cauza secetei prelungite. Culturile agricole au fost afectate mai mult de jumătate, dar gorjenii au crezut până în ultima clipă că poate vor avea ceva roade în această toamnă. A venit însă timpul când se strânge recolta, iar producţia îi lasă pe agricultori cu hambarele goale.

Banii ajung abia în noiembrie

Agricultorii ale căror producţii au fost afectate de secetă vor fi despăgubiţi cu doar 100 de lei/hectar. “Fermierii care au o suprafaţă cuprinsă între unu şi zece hectare sunt aşteptaţi să-şi depună cererile în vederea despăgubirii. Acestea se primesc de către Direcţia Agricolă până la data de 15 octombrie. Suma acordată va fi de 100 de lei/hectar, banii urmând să fie repartizaţi agricultorilor începând cu data de 1 noiembrie”, a declarat Ion Popescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Potrivit datelor furnizate de către APIA, la nivelul judeţului nostru sunt înregistraţi aproximativ 25.000 de fermieri. “Fermierii care doresc să beneficieze de ajutorul de minimis trebuie să anexeze cererii o adeverinţă de la APIA în care să se specifice suprafaţa de teren cultivată. În cazul în care nu sunt înregistraţi la APIA, agricultorii pot să aducă o adeverinţă de la primăria de pe raza căreia au terenul înregistrat. Ajutorul financiar se acordă numai pentru suprafaţa de teren cultivată”, a mai precizat Ion Popescu.

Suma este infimă în comparaţie cu pierderile

Localnicii din Bălăneşti susţin că suma de 100 de lei la hectar este nesemnificativă în raport cu ce au cheltuit. „Suma asta este bătaie de joc. Vor să ne ia ochii cu nişte bani. Mai mult ne umilesc. Nu putem nici măcar ara un hectar de teren cu 100 de lei, că atât ne dau pe o suprafaţă de un hectar. Noi am cheltuit bani pe arat, bani pe seminţe, apoi însămânţare, muncă, îngrăşăminte. Cred că ne-a costat în jur de 1.000 de lei toată munca pentru un hectar. Asta este suma minimă pentru cât am muncit şi ei ne dau doar o sută de lei”, s-a plâns un fermier.

„E bătaie de joc”

Dacă unii agricultori au mai luat câte ceva de pe câmp, au fost şi alţii care chiar au muncit degeaba. „Eu am cheltuit anul acesta să muncesc o bucată de teren aproximativ 25 milioane de lei vechi. Am cultivat porumb şi nu am luat nici măcar o drugă. Eu am pierdut aceşti bani degeaba şi am mai şi muncit de m-a luat naiba, iar guvernul vine acum să-mi dea 100 de lei. E bătaie de joc”.  

Ajutorul de 100 de lei pe care l-a promis Guvernul Ponta nu le ajunge nici măcar pentru pregătirea terenurilor agricole pentru anul viitor. Acest lucru îi duce pe oameni cu gândul la un ajutor cu iz electoral, asta pentru că urmează alegerile parlamentare. „Ne dau 100 de lei ca să ne ia ochii. Eu cu banii ăştia nu pot ara un hectar de teren, dar să-mi fie despăgubită cultura compromisă nici atât. Vin alegerile peste o lună-două şi se pregătesc de pe acum. Astea sunt ajutoare cu iz electoral, pentru că nu ne ajută cu nimic această sumă. O dau de dragul de a o da”, mai spun oamenii din Bălăneşti.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: