Dezvăluiri incredibile legate de taxa de 2% care lasă CE Oltenia fără bani

Guvernul a stabilit o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie care va ajunge în conturile ANRE. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ceruse instituirea unei taxe de 20 de ori mai mică, adică de 0,1%, iar acum nu știe pentru ce se folosească zecile de milioane de euro care îi vor intra în cont. Doar de la CE Oltenia îi vor intra în conturi circa 60 de milioane de lei. Doar cu acești bani, compania ar fi putut majora fiecăruia din cei 13.000 de angajați salariul cu 400 de lei/lună.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), este cel care a dezvăluit că ANRE ceruse o taxă de 20 de ori mai mică. "ANRE publicase deja un ordin privind contribuţiile pe 2019, în funcţie de necesarul ANRE de resurse financiare, şi rezulta că această contribuţie ar fi trebuit să fie de 0,1% din cifra de afaceri. O creştere de 20 de ori pare să depăşească cu mult acest necesar şi am cerut explicaţii. În plus, contribuţiile se calculează în funcţie de cifra de afaceri pe anul anterior, însă, dacă se va aplica la cifra de afaceri din 2018, ar însemna că are efecte retroactive. Astfel că am solicitat aplicarea ei pentru cifra de afaceri din 2019", a precizat Lungu, citat de Agerpres.

Explicațiile cerute de Lungu nu au venit. "În ceea ce priveşte contribuţia de 2%, ANRE va publica, în cursul săptămânii viitoare, pe site-ul propriu, un document de discuţie în acest sens", au transmis oficialii ANRE joia trecută, întrebaţi cum se va aplica această contribuţie şi ce se va întâmpla cu suma colectată.

"Nu ştim ce ar putea face ANRE cu aceşti bani", a spus și și Martin Moise, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES). ANRE are de plătit doar salarii și cheltuieli de întreținere a sediului.

Fiecare salariu ar putea crește cu 400 de lei

Deputatul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a calculat că, dacă nu ar plăti această taxă, toate salariile din CE Oltenia ar putea crește cu 400 de lei/lună. “Luând CE Oltenia drept exemplu și estimarea unei cifre de afaceri pe anul 2018 (peste 2800 de milioane de lei) rezultă plata a circa 60 de milioane de lei. Adică circa 400 de lei/lună pentru fiecare salariat al CE Oltenia”, a spus Vîlceanu.

Deputatul crede că guvernul a comis un atentat la funcționarea companiei. “Să iei 60 de milioane de lei de la CEO într-o perioadă în care sunt plăți restante pentru certificate de carbon și investiții de mediu, când activitatea se desfășoară cu mari dificultăți, cu multe lipsuri, când oamenii protestează, este un atentat la funcționarea acestei companii”, arată președintele PNL Gorj.

Și Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, cere guvernului să renunțe la această taxă. “Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiei, așa zisa taxă pe lăcomie, să o plătească lacomii din România care și-au triplat salariile și care beneficiază de pensii speciale și salarii de lux, nu noi”, este mesajul lui Tomescu.

Liderul sindical nu este de acord nici cu plata certificatelor de carbon, care consumă 200 de milioane de euro din fondurile companiei. “Guvernul trebuie să plătească din alte surse certificatele de carbon și nu din salariile minerilor și energeticienilor din CE Oltenia. Nu ne interesează pe noi ce angajamente și-au luat ei pe cârca noastră. Că pe noi nu ne-au întrebat dacă suntem de acord să trudim în condiții extreme și pe salarii de mizerie, ca să le plătim combinațiile miliardarilor în euro, din Europa și din lume”, a spus Tomescu.

Complexul Energetic Oltenia nu are de ales și trebuie să își achite taxele. „Trebuie să plătim această taxă. E deja Ordonanță de Urgență. Cred că între 60 și 80 de milioane de lei va fi. Este o sumă care reprezintă o mare parte din fondul de salarii. Peste 10%, dintr-o singură taxă. Dacă mai adăugăm 20 de taxe pe care Complexul Energetic Oltenia trebuie să le plătească și impozite, o să fie greu. Va fi un an greu. Toată lumea știe treaba asta”, a transmis Sorin Olaru, directorul de Resurse Umane din cadrul CEO, la un post de televiziune.

TEXTUL DE LEGE

Potrivit OUG 114/2018, "Contribuţia bănească percepută de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice şi termice în cogenerare pentru componenta energia electrică, al gazelor naturale este egală cu 2% din cifra de afaceri realizată de aceştia din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate de ANRE, cifra de afaceri calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE cu avizul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză".

Vizualizări: 6,102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: